140 milliót ad a kormány a Nemzeti Oltóanyaggyár koncepciójának előkészítésére

D  MJ20130211012
2018.12.18. 17:16

A kormány 140 millió forintot fordít a nemzeti oltóanyaggyár megvalósításának előkészítéséhez kapcsolódó feladatokra, amelyekben az innovációért és technológiáért felelős miniszter, az emberi erőforrások minisztere és Debreceni Egyetem működik majd együtt, hivatkozik az MTI a Magyar Közlönyre.

A kormányhatározat szövegében az áll: a kormány egyetért azzal, hogy az oltóanyagoknál "a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek", ezért indokolt megvizsgálni a hazai oltóanyaggyártás újraindításának lehetőségét.

Ezért felkérik az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy az emberi erőforrások miniszterével és a Debreceni Egyetem szervezetével együttműködve egy előkészítő szakmai tanulmányban vizsgálja meg a nemzeti oltóanyaggyár megvalósíthatóságát.

Bár tavasszal még arról volt szó, hogy augusztus végére el kell készülnie ennek a tanulmánynak, most már május 31-ről beszélnek. Addig meg kell vizsgálniuk a piaci környezetet, el kell készíteniük az oltóanyaggyár költség-haszon elemzését és a megtérülési számításokat, javaslatot kell tenniük az állami szerepvállalás intézményi hátterére, foglalkozniuk kell a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, fizikai termékek jogi védelmével, el kell készíteniük a kutatással, valamint a szakértői és klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos előkészítési költségek becslését, valamint az építészeti, technológiai koncepcióterveket és a tervezői költségbecslést.

Mindehhez a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia 140 millió forint forrásról a Debreceni Egyetem számára.

Borítókép: HPV elleni oltóanyag elhasznált fecskendői MTI Fotó: Mészáros János