Úgy tűnik, saját magát verette meg a homofób támadást emlegető amerikai színész

2019.02.17. 12:19
Ebben az ügyben minden hívószó benne van: melegjogok, homofóbia, rasszizmus, Trump, lincshangulat. Olyan is, mint egy rossz film forgatókönye, és ha minden igaz, a valóságtartalma is nagyjából annyi.

Január 29-én egy Jussie Smollett nevű sorozatszínész azzal került be a hírekbe, hogy állítása szerint két fehér férfi támadt rá Chicagóban, rasszista és homofób sértéseket a fejéhez vágva. A verés során leöntötték hipóval, a nyaka köré pedig kötelet hurkoltak, állította. Az ügyről az Index is beszámolt.

Aztán elkezdődött a nyomozás, és egyre több kérdés merült fel a történet hitelességével kapcsolatban. Ezeket a chicagói rendőrség csak nagyon óvatosan pedzegette, mivel Smollett fekete és nyíltan vállalja homoszexualitását, így a sajtó minden nyilatkozatra sokkal jobban odafigyelt, mint az aznap este történt több tucatnyi utcai verekedés után keletkezőkre.

A dolog pikantériáját adta az is, hogy az Empire című sorozatban szereplő Smollett állítása szerint a forgatáson már kapott halálos fenyegetést, illetve az, hogy állítása szerint a két férfi piros,

This Is Maga Country-feliratos sapkát viselt.

Előbbi azért fontos, mert a levélben való fenyegetés Amerikában bűncselekménynek számít, ráadásul szövetségi hatáskörbe tartozik, ami súlyosabb büntetéssel járhat, a második meg azért, mert a Trump kampányából (Make America Great Again, azaz Legyen Amerika ismét nagyszerű!) származó szlogennel ellátott sapka a demokraták egyik fellegvárának számító Chicagóban nagyjából annyira lenne feltűnő, mint a Fradi B-középben egy lila-fehér Újpest-mez, szóval eléggé. (És nagyjából egyforma következménnyel járna viselésük.)

A rendőrségi nyomozás során arra koncentráltak, hogy a környék térfigyelő kameráin beazonosíthassák a feltételezett elkövetőket. Két férfit ki is hallgatta az ügyben, de elengedték őket. Mivel a feltételezett támadásra a hajnali órákban került sor, az utcákon eleve nem sokan mászkáltak, ráadásul az USA-ra lecsapó sarkvidéki ciklon miatt hajnalban mínusz 18-20 fok volt a városban, ami még inkább megkérdőjelezte a színész állításait. Február 15-én aztán a rendőrök letartóztattak egy testvérpárt, akiket a térfigyelő kamerák felvételein is lehet látni, csak éppen két szépséghibával:

  • mindketten feketék, a nevük Olabinjo és Abimbola Osundairo, és nigériai származásúak,
  • mindketten statiszták voltak az Empire forgatásán, egyikük pedig Smollett személyi edzőjeként is dolgozott.

A legfrissebb rendőrségi hírek szerint, amiket a CNN-től a BBC-n át a FOX News-ig minden nagy hírtévé készpénznek vesz (itt kell megjegyezni, hogy a FOX News volt az egyetlen hírtévé januárban, ami kételkedett a támadás valóságtartamában), a testvérpár azt vallotta, hogy Smollett fizette le őket, hogy vegyenek hipót, kötelet, sapkát, majd verjék meg. A támadást követő napon elhagyták az USA-t, és csak 15-én tértek vissza: az O'Hare repülőtéren már rendőrök várták őket. A színész ügyvédjei persze tagadják a vádakat. Smollett először február 14-én, egy nappal a nigériai verőlegényes szál kibomlása előtt nyilatkozott az amerikai tévében, azt állítva, hogy a homofób és rasszista támadás mögött

az ő Trumppal szemben felvállalt nyílt ellenállása állhat.

A chicagói rendőrség legutóbbi sajtóközleményében az áll, hogy "az új információk fényében a nyomozás iránya jelentős mértékben megváltozott."  A testvérpár lakásán a rendőrök két maszkot, hipót és kötelet találtak, egyes források szerint pedig még a vásárlásról szóló bizonylatok is mellettük hevertek.

Hogy Smollett miért bérelte fel őket (már ha ez a narratíva TÉNYLEG igaznak bizonyul), azt nem tudni, ahogy az sem, miből gondolta, hogy ez soha nem fog kiderülni. Az ABC tévétársaság egyik riportere szerint az ügy hátterében az állhat, hogy az Empire című sorozatot gyártó 21st Century Fox ki akarja írni Smollett karakterét a sorozatból, de a Fox ezt sietve cáfolta.