Mosdószünet törte meg Babost a Garros-selejtezőn

2019.05.24. 16:43

Babos Tímea hullámzó meccsen, három szettben vereséget szenvedett a spanyol Aliona Bolsova-Zadoinovtól a Roland Garros selejtezőjének harmadik körében. A meccset a moldáv születésű teniszező 1 óra 56 perc alatt 6:2, 2:6, 6:3-ra nyerte meg, amellyel feljutott a főtáblára. Ahol magyar részről csak Fucsovics Márton lesz ott, aki a 17. kiemelt Diego Schwartzmannal kezd a férfiak között.

Babos a selejtezőben a montenegrói Kovinicsot és az olasz Treviszant verte, míg Bolsova amerikai és kínai ellenfelet győzött le, szettveszteség nélkül. A két teniszező korábban még sosem játszott egymással.

A moldáv-spanyol kezdett, és az első három gémben mindenki hozta az adogatását, de aztán Babos hibázott először, rögtön az elején brékhátrányba került. Bolsova hihetetlenül keményen, és sokszor pontosan ütötte a tenyerest és a fonákot is. Jött egy nyolcperces gém, vissza lehetett volna brékelni, de amikor kellett a pont, a ziccert Babos a hálóba vágta. Bolsova könnyen adta el a fogadójátékot, de az adogatását kevés hibával behúzta.

Nagyon kemény ellenfél volt Bolsova, és 30 perc játék után egy újabb brékkel behúzta az első szettet. Beszédesek voltak a számok: míg a spanyol első szerváinak 78 százalékából pontot csinált, addig Babosnak ez csak 44 százalékban sikerült. A returnökben pedig 56%-23% volt oda.

Jól indult viszont a második szett, Babos brékelt. Ez pedig olyan mentális erőt adott neki, hogy még egyszer elvette Bolsova adogatását, kifogástalan adogatójátékkal húsz perc alatt 4:0-ra húzott el. 5:2-es vezetésnél szettlabdája volt Babosnak, aztán több is, végül a harmadikat csak beütötte, így valamivel több, mint egy óra után egyenlített.

A döntő szett előtt Bolsova megpróbált trükközni, mosdószünetet kért, majd visszatérve a lelátóra szólt valamit, de így sem tudta elbizonytalanítani Babost, aki egyből elvette ellenfele adogatását.

Sajnos a folytatás nem sikerült a legjobban, mégis kizökkent a magyar, Babos kétszer is elbukta az adogatását, Bolsova hozta a sajátját, és 4:1-re ment el. Innen megint csak arra kellett figyelnie, hogy a saját adogatásait hozza. A spanyolnak Babos adogatásánál is volt négy meccslabdája, végül saját adogatójátéka kellett, hogy behúzza a meccset.

Babos így sem búcsúzott, mert a visszalépések miatt szerencsés vesztesként ott a főtáblán. Az ausztrál Priscilla Hon lesz az ellenfele, akit egyszer már legyőzött. Babos tavaly az első körben búcsúzott, így most egy győzelemmel javíthatna világranglistás helyezésén.

A listán kettővel Babos mögött álló Bolsova Moldova fővárosában, Kisinyovban született, 2013-ban lett spanyol állampolgár, szülei kiváló atléták voltak. Vagyim Zadojnov gátfutásban a barcelonai olimpián szerepelt, édesanyja, Olga Bolsova pedig Eb-3. volt az 1996-os fedettpályás Eb-n magasugrásban, az atlantai olimpiára is kijutott. Lányuk most Grand Slam-tornán bizonyíthat.

Roland Garros, női selejtező, 3. forduló

Babos Tímea-Aliona Bolsova-Zadojnov 2:6, 6:2, 3:6