A választók szeretik a bevándorló hátterű fideszeseket

2019.10.17. 15:17

Jól szerepeltek a választáson a bevándorló, vagy bevándorló felmenőkkel rendelkező fideszesek. Song Simon, Safar Ahmed, Aboul-Hosn Hussein és Dabous Fayez is önkormányzati képviselő lett. De az ellenzékiek sem panaszkodhatnak, hiszen a DK-s Miyazaki Jun és az MSZP-s Camara-Bereczki Ferenc Miklós is mandátumot szerzett.

A választások előtt több olyan bevándorló hátterű önkormányzati képviselőjelöltről is írtunk, akik annak ellenére indultak el ismét a Fidesz színeiben, hogy a 2015-ös menekültválság óta a kormánypárt egyértelműen bevándorlásellenes retorikát folytat. Maga Orbán Viktor is kijelentette, hogy 

nem szabad beengedni Magyarországra egyetlen migránst sem.

Sőt, a kormányfő az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról is beszélt már. A fideszes politikusok és a kormánypárti média is nagyon gyakran hangoztatja, hogy a más kontinensről érkező bevándorlók nem tudnak beilleszkedni az európai társadalmakba, és még a második-harmadik generációs leszármazottaik sem tudnak integrálódni. Ennek ellenére a Fidesz-KDNP egyik siófoki politikusa, a libanoni származású Safar Ahmed 2014 óta tagja a város képviselő-testületének, ahová most ismét bekerült. Ráadásul úgy, hogy a Fidesz képviselőinek száma csökkent a testületben, hiszen az újra megválasztott polgármester, Lengyel Róbert vezette civil szervezet többségbe került.

Az Index még nyáron megkereste Safar Ahmedet, azt kérdeztük tőle, hogy mennyire tud azonosulni a pártja migrációs politikájával, valamint hogy mennyire ért egyet azzal, hogy a bevándorlók nem tudnak integrálódni Magyarországon. A képviselő erre azt írta:

42 éve élek Magyarországon, melyet második hazámnak tekintek. A magyarokat vendégszerető népként ismertem meg, ennek is köszönhető, hogy családot tudtam alapítani, egzisztenciát tudtam teremteni itt magamnak. Az illegális bevándorlással kapcsolatban pedig teljes mértékben osztom a Kormány álláspontját. Az én véleményem is az, hogy minden ország maga dönthesse el, hogy kit enged be és kit nem. Nincs ez másképp a szülőföldemen, Libanonban sem.

Ezután arról érdeklődtünk, hogy mi a véleménye a legális bevándorlásról, tehát arról, ha valaki törvényes módon szeretne ide jönni, és itt dolgozni. Erre már nem válaszolt, majd a kérdésünkre, hogy ő 42 évvel ezelőtt miért hagyta el Libanont, és hogyan sikerült beilleszkednie Magyarországon, a következő választ küldte:

Köszönöm megtisztelő érdeklődését, október 13. után örömmel válaszolok kérdéseire.

Újrázott Aboul-Hosn Hussein, a Fidesz-KDNP szintén libanoni származású magyarcsanádi jelöltje is. A háziorvosként praktizáló képviselő korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az illegálisan érkező bevándorlókat nem lehet beengedni, hiszen őket nem tudjuk ellenőrizni, de azt is hangsúlyozta, hogy

A LEGÁLIS MIGRÁCIÓ EGY NAGYON RÉGÓTA LÉTEZŐ DOLOG, ÉS MINDEN ORSZÁGNAK SZÜKSÉGE VAN ÚJ MUNKAERŐRE, AMIKOR ABBÓL HIÁNY VAN.

Aboul-Hosn Hussein
Aboul-Hosn Hussein
Fotó: Mako TV

Akkor megkérdeztük tőle, hogy szerinte be lehet-e engedni Magyarországra a hozzá hasonló módon a Közel-Keletről, arab országokból érkező bevándorlókat, a képviselő erre azt mondta:

ellenőrzött bevándorlókat szerintem valamilyen módon igen, be lehet. (...) Nem minden muszlim terrorista, vannak köztük jó és rossz emberek is. (...) Nem az a lényeg, hogy mi egy bevándorló vallása, vagy, hogy honnan jött.

Aboul-Hosn Hussein egyébként nem vallásos, de mindenféle vallást elfogad, egyikkel sincs baja, azt mondta:

Nem szabad fanatikusnak lenni, se a keresztényeknek, se a zsidóknak, se a muszlimoknak!

A kompenzációs listáról került be a XIX. kerületi önkormányzatba a szintén fideszes Song Simon, aki szerint nem szabad Európába engedni az idegen kultúrákból származókat. A kijelentés azért érdekes, mert a politikus magyar anya és japán apa gyermeke. Song kijelentésére akkor kemény hangú közleményben reagált a Demokratikus Koalíció szintén magyar anyától és japán apától származó politikusa, Miyazaki Jun. Szerinte a Fidesz képviselője feláldozza identitását a pártpolitika oltárán, úgy fogalmazott:

Mi, japán származású magyarok nem ilyenek vagyunk (...) Song Simon, a Fidesz egyik kispesti önkormányzati képviselőjelöltje bemutatta, hogy milyen az, ha valaki megtagadja származását és feláldozza identitását a pártpolitika oltárán.

- írta a DK jelöltje, majd hangsúlyozta:

Song Simon ne lepődjön majd meg, ha őt is eléri a bevándorló-ellenes gyűlölet, amit ő maga is oly' serényen táplál az önkormányzati kampányban. A DK szerint nincs szükség olyan emberekre, akik magyarság-bizonyítványt akarnak osztogatni, önhatalmúlag eldöntve, hogy ki és mennyire magyar. Röhejes, hogy a fideszes Song ilyen szerepre vágyik, mintha ő maga a magyar nemzet szívcsakrájában fogant volna, csodaszarvas és turulmadár kumiszáztatta nászában. Inkább legyen büszke arra, hogy japán származású magyar és tegyen meg mindent azért, hogy Magyarország is büszke legyen rá.

67527755 10219297603248112 4212613411223109632 n
Fotó: Song Simon / Facebook

Miyazaki Jun egyébként szintén önkormányzati képviselő lett, Budapest VI. kerületének 5. egyéni választókerületében szerzett mandátumot. Rajta kívül szintén ellenzéki képviselőként került be Camara-Bereczki Ferenc Miklós is, a magyar-bissau-guineai kettős állampolgárságú politikus a VIII. kerületben szerzett mandátumot. Újpesten pedig a szír származású Dabous Fayez a Fidesz képviselőjeként, a kompenzációs listáról került a testületbe.

(Borítókép: Soproni Tamás, Miyazaki Jun és Karácsony Gergely. Fotó: Miyazaki Jun / Facebook)