Göd után Mosonmagyaróváron is különleges gazdasági övezetet alakítanának ki

2020.07.31. 16:18

Különleges gazdasági övezetet alakítanának ki Mosonmagyaróváron, erről szavazott a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat pénteken az MTI tudósítása szerint.

Németh Zoltán, az önkormányzat kormánypárti elnöke  a határozat ismertetésekor kiemelte, hogy a különleges gazdasági övezetté nyilvánítást Mosonmagyaróvár önkormányzata kezdeményezte, amivel a megyei önkormányzat egyetért. 

A cél, hogy olyan gazdasági környezet jöhessen létre, ahol a megyei önkormányzat által megállapított, kedvező adókörnyezet segíti a betelepülő befektetőket.

A cégek beruházásai a térség gazdaságát erősítik, tette hozzá Németh Zoltán. A megyei önkormányzat szeretné elérni azt is, hogy állami beruházásként épüljön meg a tervezett, az 1-es és a 86-os utat összekötő út, amely segíteni az új iparterületeket, valamint lehetőséget teremtene arra is, hogy a forgalom elkerülje Mosonmagyaróvár Moson településrészét. 

Az elfogadott határozat előterjesztése szerint négy mosonmagyaróvári cég - az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft. - kezdeményezte a mosonmagyaróvári képviselő-testületnél a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítását.

Az Alas Minerals Hungaria Kft. több mint ötmilliárd forintos ipari beruházást szeretne megvalósítani az érintett területen.

Amennyiben a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a területet, az előterjesztés szerint a megyei önkormányzat megállapodást köt a mosonmagyaróvári önkormányzattal az érintett területtel kapcsolatos feladat- és hatáskörök ellátásáról, amelyek költségét a megyei önkormányzat biztosítja.

Áprilisban elsőként  a gödi Samsung-gyárat és a körülötte lévő területet nyilvánították különleges gazdasági övezetnek. Hogy ez mit is jelent pontosan, arról itt írtunk bővebben.