Szijjártó Péter fél év alatt 154 millió forintot repült el

2020.08.02. 20:38 Módosítva: 2020.08.02. 21:26

Január 1. és július 1. között 50 alkalommal repült munkaügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az útjai átlagára 3 086 921 forint volt – írja a Hírklikk.

A lap által küldött adatigénylésre a minisztérium válaszul elküldte Szijjártó munkaútjainak listáját. Ebből látszik, hogy legtöbbször Európán belül repült a miniszter, de többször megfordult az Egyesült Államokban, illetve járt többek között Törökországban, Oroszországban, Kínában, Indiában, Indonéziában, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban is.

Bár az egyes utak költségét a minisztérium nem részletezte, az átlagár alapján a fél év alatti összes utazás összesen 154 346 050 forintba került.

Mivel a miniszter Facebook-bejegyzéseiből gyakran világos volt, hogy honvédségi géppel utazott, a lap arra is rákérdezett, hogy hányszor utazott így Szijjártó. Erre nem kaptak választ, a minisztérium csak annyit közölt, hogy a „Miniszter Úr útjainak megvalósításához a Minisztérium részben repülőjegyeket vásárolt szerződött partnerén keresztül, részben a honvédségi gépeket vette igénybe.”

A honvédségi gépek kérdése azért érdekes, mert a Honvédelmi Minisztérium szerint ezek nem kormányzati feladatot ellátó gépek, bár hogy akkor mire használják őket, azt nem árulták el. Mindenesetre szükség esetén akár a kormánytagoknak is rendelkezésükre állnak a luxusgéphez megtévesztésig hasonlító katonai járművek.