Kásler Miklós: A vakcinafejlesztés kecsegtető és reményteljes

2020.11.27. 10:35

Több mint négyezer orvost, medikust, rezidenst és ápolónőt készítettünk fel átképzéssel a koronavírus elleni küzdelemre – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb adásában. 

A szakmai átképzési program már tavasszal elindult. A résztvevők digitális oktatásban részesültek. Másrészről pedig a medikusokat, orvostanhallgatókat, sőt, az orvosokat is olyan kórházba vezényeltek, amelyek koronavírus-fertőzötteket gyógyítottak, hogy testközelből ismerkedjenek a teendőkkel. 

Kásler Miklós úgy véli, a szakemberek száma elegendő ahhoz, hogy a kritikus időszakon átjussunk. Hozzátette: ennek az a feltétele, hogy a mostani szigorító intézkedések betartása, valamint az, hogy az egészségügyet „mértéken felül ne terheljük túl”.

Nagyon komoly előrehaladás történt, és ez vonatkozik a nyugati vakcinafejlesztésre, ugyanígy az oroszoknál is, de a kínai fejlesztések is figyelemre méltóak

– mutatott rá a tárcavezető. Kiemelte: az a lényeges, hogy elérhető közelségbe került az oltóanyag, így meg lehet ismerni annak biológiai hatását, illetve hatékonyságát.  

A vakcinafejlesztés rendkívül kecsegtető, reményteljes, másrészről ezeket a reményeket realizálni is kell

– tette hozzá. Az oltóanyag egyik bírálójaként Soros Györgyöt említi, akivel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem tud arról, hogy lenne egészségügyi végzettsége, így ez alapján kell értékelni a megjegyzéseit.