Megmagyarázták, Orbán Viktor miért beszélt kétezerrel több betegről, mint amennyi a hivatalos adat szerint van

2020.11.27. 12:08

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy 9500-an fekszenek koronavírus-fertőzés miatt kórházban, ám a pénteki hivatalos adatok szerint csaknem kétezerrel kevesebbet, 7591 főt ápolnak kórházban. 

Optimista vagyok, de nem azért, mert a mostani egyik napról a másikra jövő adatokban változást látnék, ott nem látok jelentős változást. Sőt inkább úgy látom, hogy az összes megbetegedett arányához képest persze csökken az igénybe vett kórházi ágyak száma, de összességében egyre többen vannak kórházban. Most az operatív törzs üléséről jövök, és azt látom, hogy már a 9500 magasságában van, tehát el fogjuk érni a 10 ezer kórházi ágyon fekvő számot hamarosan

– ezt mondta a rádióinterjúban a kormányfő. 

Az Orbán-kormány később a 444 kérdésére azzal magyarázta az eltérést, hogy a miniszterelnök „a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírus-gyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”.

Nem ez az első hasonló eset. November 20-án Pintér Sándor belügyminiszter szintén kétezerrel mondott többet, de akkor az aznap regisztrált új fertőzöttekről volt szó. A belügyminisztérium azt mondta, hogy ez csak a miniszter nyelvbotlása volt.