Kásler Miklós: a propaganda miatt nem bíznak az emberek bizonyos oltóanyagokban

2021.01.23. 18:52
A propagandán és az előítéleteken alapul az, hogy az emberek nem bíznak bizonyos vakcinákban – mondta Kásler Miklós az Életközelben címet viselő videósorozatának legújabb adásában.

A műsor elején Kásler arról beszélt, hogy úgy tűnik: azok a vakcinák, amelyeket az Európai Unió lekötött, nem elégségesek, ráadásul a szállításuk is akadozik. A miniszter ezt követően amellett érvelt, hogy „a józan megfontolások” a vakcináció mellett szólnak. 

A következő kérdésre – mely szerint „rendre felütik a fejüket olyan honfitársaink, akik rongálják a közbizalmat” – Kásler Miklós elmondta: a magyar hatóság „nemzetközi tekintélynek örvend”, az oltóanyagokat számos paraméter alapján hosszú ideig vizsgálják, és csak akkor engedélyezik a vakcina használatát, ha az adatok megfelelőek.

Az emberek oltási hajlandóságáról beszélve a miniszter azt mondta: az oltási kedv eredetileg 15-20 százalék volt, ez azóta megduplázódott, és jelenleg is nő. 

„Nagyon remélem azt, hogy az a megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, hogy én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném” – tette hozzá Kásler Miklós, majd kifejtette, hogy ezen álláspontok szerinte

általában az ellenpropaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözik, előítéletekre alapulnak nagyon sok esetben.

A miniszter az adás végén hangsúlyozta, hogy az oltás „elemi egészségügyi érdek”, egyéni érdek, illetve közösségi érdek egyaránt, mivel ennek segítségével megakadályozható a vírus terjedése.