Továbbra is leterheltek a cseh kórházak

2021.03.22. 09:53

Csehországban a hét végén alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ami

a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.

A legnagyobb gondot továbbra is a kórházak rendkívül leterheltsége jelenti, amely a vártnál lassabban csökken. Vasárnap este nyolcezer körül volt a Covid—19-cel kezelt betegek száma, ezerrel kevesebb, mint egy hete.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent statisztikai adatokból kitűnik, hogy a járvány terjedését jelző reprodukciós szám a pénteki 0,87-ről 0,7-re csökkent, azaz tovább javult.

Szombaton és vasárnap is 5500 körül alakult a napi új fertőzések száma, ez alacsonyabb, mint az előző hétvégi adatok.

A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma megközelítette a 25 ezret (24 810), de a napi esetek száma csökken.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben. Alena Schillerová kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós vitaműsorban elmondta:

a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot egy hónapos meghosszabbítására,

mert bizonyos óvintézkedések fenntartását csak ez a jogi helyzet tesz lehetővé. Az ellenzéki pártok ezt elutasítják, illetve csak rövidebb időre látják fenntarthatónak a korlátozásokat. 

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke hétfő reggel a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a szükségállapotot legalább április 11-ig fenn kell tartani. Megerősítette, hogy a húsvéti ünnepek alkalmával a csehek még nem számolhatnak az óvintézkedések feloldásával.

Hétfőn megkapja a védőoltást az egymilliomodik cseh állampolgár is, közülük több mint 360 ezren már a második adagot is megkapták 

– jelentette be Andrej Babis miniszterelnök videóüzenetében. A csehek továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.