Révész Máriusz: Kilőttek a kerékpárútépítések

2020.06.12. 14:27
Kilőttek a kerékpárútépítések, jelentette ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos egy dunakeszi sajtótájékoztatón, ahová azért hívták meg az újságírókat, hogy saját szemükkel is lássák: folyik a munka.

Erre szükség is volt, mert volt már néhány előrejelzés a magyarországi kerékpárutak építéséről, és azok befejezéséről, de eddig nem mindig váltak be. Viszont tény, hogy a Dunakeszi-Budapest városhatár szakaszt építik, látni szinte végig a régi 2-es út mellett, hogy a földmunkákkal előrehaladtak az 5,3 kilométeres vonalon.

Forrás: NIF Zrt.
Forrás: NIF Zrt.

Ez a hiányzó szakasz szinte teljesen lehetetlenné tette, hogy a pesti kerékpárosok biztonságban kijussanak észak felé az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárútra, ami Dunakeszitől felfelé már aránylag használható állapotban kerékpározható Szobig a Duna mentén. Aki nagyon fellelkesedne, annak rossz hír, hogy a szakasz csak jövő márciusra készül el, viszont akkorra rendesen, 3 méter szélességben.

A Duna másik partján, az Eurovelo 6 Budapest-Szentendre szakasza is jól halad: elkészült az új pünkösdfürdői gáton az új, széles és sima kerékpárút végig (saját szemes fact checking) , és aránylag jól áll - augusztus végére átadják - a gáttól északra eső, Lupa-tó mellett elhaladó új szakaszt egészen Szentendréig.

Szentendre ősztől várhatóan megnövekvő kerékpáros-forgalommal számolhat, ami a város központjába tervezett kerékpáros hídon lett volna átvezetve a Szentendrei-szigetre, hogy ott haladjon tovább. Ám a város egy 7%-os részvételi arányú véleménynyilvánító szavazáson leszavazta a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) által preferált helyszínt, és mivel a szentendreiek által javasolt helyszín pedig a NIF szerint lehetetlen és környezetvédelmileg aggályos, ezért nem lesz híd. Révész Máriusz lapunk kérdésére elmondta: kicsúsztak az időből, ezért a mintegy másfél milliárd forintos uniós forrást átcsoportosítják más Pest megyei kerékpárút-fejlesztésre.

Átadják viszont jövő héten a Tisza-tavi kerékpároshidat Poroszló és Tiszafüred között, június végén pedig az Eger-Egerszalók közötti kerékpárutat. Révész elmondta, hogy épül a Tépe-Berettyóújfalu kerékpárútszakasz, ami a Debrecen-Nagyvárad kerékpárút része, és az Eurovelo 6 Szob-Ipolydamásd közötti része az Ipoly-híddal.

A Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezői szerződéseit aláírták, március 17-én átadták a vállalkozóknak a munkaterületeket. Révész szerint a teljes út 2022-ben lesz járható. A Balatonkör hosszú szakaszokon javult, de az építési-felújítási munkákat a nyári szezonra felfüggesztették, hogy tudják használni az utat a kerékpárosok.