Megyeri Szabolcs kertész blogja

Három ötlet a pázsit színesítésére

komment

Ha megvizsgálunk egy átlagos kertet, azt látjuk, hogy két fő alkotóelemből áll, gyepes felületből és az azt körbeölelő cserjesorból, legyen az nyírt sövény, vagy például tujasor. Ez persze elsősorban az újabb generációs családi házas övezetekben tapasztalható, a régi, vidéki portákon rendszerint van rózsaágyás, konyhakert, szőlősor, szóval véltozatosabb összeállítású dízs-, és haszonnövények, de nem mindenkinek van ideje zöldséget nevelni vagy kényesebb virágokat gondozni, ezért fordulhatott a trend az említett lecsupaszított stílus felé. Az ilyen pázsit túlsúlyos kerteket is lehet azonban tuningolni úgy, hogy megtörjük a zöld szőnyeg egyhangúságát, ugyanakkor ne vegyünk a nyakunkba vállalhatatlan növényápolás teendőket. Az ilyen látványos, köztes megoldásokra következik most három tipp!

rock-garden-design-landscaping-ideas-6.jpg

Sziklakert

A sziklakertnek számos előnye van, lehet kicsi és nagy, lehet minimalista vagy harsányan színpompás, gondozási igénye alacsony, és akár házilag is kialakítható. A sziklakerthez csupán kisebb-nagyobb kövek, megfelelő növények, és egy adag kreativitás kell. A térben jól elhelyezett sziklakert megtöri a gyep hegemóniáját, funkcionálhat térelválasztóként, mediterrán atmoszférát áraszt, és különösen alkalmas rézsűk, lejtős kertrészek kitöltésére. A sziklakertbe telepíthetünk őszirózsa-féléket, délvirágot, madárhúrt, franciaperjét, gyöngykosárkát, kökörcsint, vagy varjúhájat, de remek sziklakerti növények a kaktuszok és pozsgások, valamint a közkedvelt levendula is!

traditional-landscape-1.jpg

Talajtakarók 

A talajtakaró cserjék telepítése elsősorban a nagyobb kertekben indokolt, amennyiben a túl nagy és kihasználatlan gyepterület egy részét ízlésesen szeretnénk takarni. Ezek a növények alacsony termetűek, nagy területen terülnek szét, egységes, ápolt látványt biztosítanak, ráadásul gondozási igényük alacsony, alakító, formázó metszést, gyommentesítést nem igényelnek. A talajtakaró cserjék különösen alkalmasak arra, hogy rendezett megjelenésű felületet biztosítsanak a kertben, de telepítésük jó ötlet az utcai földsávokon, vagy akár a társasházi közös területeken is! A talajtakaró cserjék közül a legkedveltebbek a kékszakáll, a madárbirs, a hanga, a kecskerágó, az orbáncfű, a boróka, vagy az egzotikus törpe mandula.

 31791ba6b4f1b1089285fc2672a47639.jpg

Tankert 

A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem a nagy, egybefüggő pázsitos terülteket kedvelik, hanem az izgalmas, ingergazdag, színes-szagos terepet. Ezt biztosíthatjuk nekik, ha a füves felület egy részét kerti növénytanodává alakítjuk át számukra, ráadásul ezzel a húzással úgy hozhatunk létre egy izgalmas, színes foltot a kertben, hogy nem kell az eredmény tökéletességén görcsölnünk, hiszen ez inkább játszótér, mintsem valódi konyhakert. A tankert tulajdonképpen egy miniatűr veteményes és/vagy virágágyás lesz, amit a gyerekek gondozhatnak, kedvükre alakíthatnak, a kisebbek persze szülői felügyelettel. Elég egy pár négyzetméternyi területet felásni, előkészíteni, és kezdődhet is az ültetés. Kerülhet ide zöldség, fűszernövény, színes virág, vagy éppen gyógynövény. Fontos, hogy kerülni kell az allergizáló, szúrós-tüskés, és mérgező fajokat! A tankert dekorálható kavicsokkal, színes, kézzel festett kerítéssel, cserepes növényekkel, így a látvány még vonzóbb lesz!

Még valami...

A zöld gyeptenger megtörésére egy jól kialakított, a kert stílusához illeszkedő kerti út is remek ötlet Az ösvény készülhet zúzott kőből, terméskőből, fából, vagy kültéri járólapokból, és még látványosabb lesz, ha alacsony póznákon nyugvó lámpákkal, vagy süllyesztett fényforrásokkal rakjuk végig!

backyard-path-lawn-lattice-0711-m.jpg

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5412914109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása