Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szabadgyökerű vagy konténeres?

komment

A november, főleg ha olyan kellemesen enyhe, mint amilyennek egyelőre ígérkezik, remekül alkalmas a növénytelepítésre, ebben az időszakban elsősorban cserjék és fák kerülnek a földbe. Aki a kertészetekben vagy a kertészeti webshopokban válogat, gyakran szembesülhet azzal, hogy ugyanazt a növényt kérheti szabadgyökerű vagy konténeres kiszerelésben. A kezdők, vagy az árérzékenyebb vásárlók gyakran abba a hibába esnek, hogy az olcsóbb felé hajlik a kezük, ám nagyon nem mindegy, hogy melyiket választjuk. A következő gyorstalpaló leginkább nekik, vagyis a témában még járatlanabb, de ültetési lelkesedéstől fűtött kertbarátoknak szól!

A szabadgyökerű és a konténeres kiszerelés közti különbséget három szálra lehet bontani, elsőként a kiszerelés milyensége, másodikként az ültetés szabályai, harmadikként pedig az ár szerint. Nem is szaporítom szót, lássuk a lényeget!

konteneres_facsemete.jpg

A kiszerelést, megjelenést tekintve a két típus könnyen elkülöníthető, a szabadgyökerűek nincsenek beültetve, teljesen szabadon vannak a gyökereik. Ezek a növények mind a szállításnál, mind az ültetésnél nagy óvatosságot igényelnek, szállítás közben a szabadon álló gyökérzet könnyen sérülhet, a hazavitt, de még el nem ültetett példányok pedig nagyon gyorsan, akár fél nap alatt végzetesen kiszáradhatnak. Természetesen a hideg is veszélyezteti a csupasz gyökereket, így ne hagyjuk, hogy a hajnali fagyok megcsípjék őket. A szabadgyökerű növényeket hazavitel/kiszállítás után vagy azonnal el kell ültetni, vagy 1-2 napig tárolhatóak úgy, ha gyökerüket laza szerkezetű földdel vagy komposzttal alaposan befedjük. A konténeres növények felismerése szintén egyszerű, ezek jellemzően műanyag edényben, földben állnak, de ami a lényeg, hogy már be vannak gyökeresedve, meg vannak eredve, a kertünkbe kiültetve  szinte teljesen biztos, hogy megmaradnak, ami a szabadgyökerűek esetében nem mondható el száz százalékosan.

szabadgyokeru_novenyek.jpg

Az ültetés ideje és menete is eltérő a két kiszerelés esetében. A szabadgyökerűek az ősz második felében, de még mindenképpen a tartós fagyok beállta előtt kerülhetnek a helyükre, ez praktikusan azt jelenti, hogy októberben és novemberben ültethetők, máskor egyszerűen nem. A szabadgyökerűek ültetési folyamata egy kicsit bonyolultabb, mint a konténereseké, de legalábbis egy kevés gyakorlatot, és általában egy segítő partnert igényel. Az előkészített ültetőgödörbe úgy kell elhelyezni a növényt, hogy a megfelelő magasságban legye, a gyökerek ne bukkanjanak a felszínre, de a törzs se bukjon túl mélyre. Míg az egyik ember a megfelelő magasságban és merőlegesen tartja a fát, addig a másiknak a földet óvatosan, a gyökereket nem egymáshoz préselve kell visszaszórnia a kitermelt földet, lehetőleg ugyanabban a rétegsorrendben, ahogy ki lett termelve. A szabadgyökerű cserjék és fák begyökerezése és megmaradása nem borítékolható, előfordulhat veszteség. A 
konténeresek viszont egész évben ültethetőek, kivéve a fagyos, mínusz Celsius fokos téli heteket, vagyis kora tavasz és késő ősz között nagyjából bármikor (bár a kánikulai hetekben nem a legjobb ötlet ültetni). A konténeresek ültetése sokkal egyszerűbb, hiszen az ültetési mélységet jól jelzi földlabdájuk felszíne, amit egyszerűen csak szintbe kell hozni a talajjal, körbeszórni a gödröt földdel, és igazából kész is van. 

konteneres_novenyek.jpg

Ahogy az már szóba került, az ár sem egyforma, a szabadgyökerűek mindig olcsóbbak, aminek a fő oka, hogy a kertészeteknek kevesebb ideig kell nevelniük őket. A szabadgyökerű fákkal és cserjékkel nagyobb tömegben lehetséges dolgozni, nagyobb arányú ültetés esetében ideálisabb választások, kiválóan alkalmasak utcafronti fasorok, hosszabb sövények ültetéséhez, parkosításhoz, közterületi ültetéshez, vagy olyan esetekben, mikor ugyanabból a növényből több, legalább 1-2 tucat példányt kell telepíteni. Az ár mellett a szabadgyökerűek mellett szól, hogy szállításuk könnyebb és tisztább nagyobb darabszámban. A konténeres növényeket általában, több évig nevelik értékesítés előtt, így az áruk is magasabb. Cserébe egész évben telepíthetőek, praktikusabbak, ha csak egy-két darab ültetéséről van szó, viszont szállítani is körülményesebb őket nehéz, földdel teli dézsájuk miatt.

szabadgyokeru_ultetes.jpg

Tipp: ha konténeres növényről van szó, érdemes méret szerint is válogatni, a legtöbb árudában ugyanaz a növény több, eltérő méretben is kapható, így aki egy már jobban fejlett, magasabb, már lombos vagy már termőre fordult növényt szeretne, általában választhatja azt is, de természetesen ebben az esetben az árak is magasabbak (Ugyanakkor a magasabb összegért cserébe több évnyi - szintén anyagi vonzattal rendelkező - nevelést, gondozást lehet egy huszáros vágással átugrani!)

Kertészeti webáruházamban számos konténeres és szabadgyökerű dísznövény közül válogathat!

KATTINTSON IDE és tekintse meg a választékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5013174526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása