Megyeri Szabolcs kertész blogja

Virágos tavaszelő!

komment

A tél most különösen hosszúra nyúlt, a február az enyhülés helyett a leghidegebb napokat hozta el, de ha hinni lehet az időjósoknak, akkor pár nap, és valóban melegedik az idő, hamarosan akár plusz 10 Celsius is lehet majd. A tavasz egyik kötelező és igen örvendetes velejárója a növények éledezése, a hajtások megindulása, a zöldülés, és főleg a virágzás! Március legelején persze még elég szűkös a virág kínálat, de nem lehetetlen már ilyenkor is a színes szirmokban gyönyörködni, lássuk hát, hogy mik a lehetőségek!

img_3219.jpg

 

A primulának, vagyis a kankalinnak a kora tavaszi kertészkedők ágyásaiban, balkonládáiban mindig helye van, hiszen egy igazán dekoratív és változatos megjelenésű növényről van szó. A kankalin cserepes dísznövényként ismert, de ne hagyjuk tartósan az ablakpárkányon, hanem a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran ültessük ki a kertbe, lehetőleg hűvös, párás helyre, a növény ugyanis az ilyen körülményeket kedveli! A kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kijelölt területen a kerti közeg nem ilyen, zsákos termő-, vagy virágfölddel feljavíthatjuk azt. Ha sikerült a megfelelő helyet megtalálni a kankalinnak, akkor pár éven belül egyre nagyobb telepet fog alkotni, és tőosztással még tovább lehet őket szaporítani, így a folyamatos utánpótlás biztosított lesz! 

primula-ringostar-mixture-photo-rudy-raes-bloemzaden-2-1.jpg

 

Az árvácska inkább őszi virágként él a köztudatban, pedig tavasszal is fontos szerephez juthat a még szürke ágyásokban. Az árvácska ősszel elültetett palántái az első fagyok beálltáig díszlenek, majd a téli hideget átvészelve március környékén újra virágba borulnak, így ahol ősszel volt árvácska, ott most nincs is teendő. Az árvácska kedveli a napos, vagy a mérsékelten árnyékos helyeket, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe kell ültetni. Felhasználása széleskörű, alkalmas balkonnövénynek, a kertbe is kiültethető, de előszeretettel telepítik az árvácskát közterekre, utcafrontokra is, mivel sokáig pompázik. Az árvácska a változatos színekben hozza virágait, így csupán ezzel az egy fajtával is élénk, látványos eredményt érhetünk el. Akiknek csupán egy erkély áll rendelkezésre a kertészkedéshez, vagy tavaly nem telepített árvácskát, ne essen kétségbe, most a kertészetekben megvásárolhatják a kiültetésre kész virágokat.

 viola-wittrockiana-inspire-mix-x0451-2.jpg

 

A százszorszépnek nem csak a neve kelt kellemes érzéseket, maga a növény is szemet gyönyörködtető, bájos kiegészítője lehet a balkonnak, terasznak, vagy az előkerti ágyásoknak. A százszorszép a kontinens mérsékelt égövi tájain honos, régi, bevált fajta, tehát nálunk is kifejezetten jól érzi magát. Lágyszárú, évelő növény, nagyjából  15-25 cm magasra nő meg. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket, és a gazdag, agyagos talajt. Viszonylagos igénytelensége miatt gyakori vendége a parkoknak, de vadon is megterem szinte mindenütt. A nemesített fajták piros, fehér és rózsaszín virágokkal örvendeztetik meg gazdáikat. A százszorszéppel nehéz kudarcot vallani, ezért a balkonos virágneveléssel csak most ismerkedőknek a legmegfelelőbb választás lehet. 

il_570xn_755222734_awhk.jpg

A lehetőségek persze itt még nem érnek véget, szóba jöhet még a krizantém, az erika, vagy akár a díszkáposzta is, aki pedig ráérősen gondolkodik, akár várhat még pár hetet, hogy a kiültethető választék bővebb legyen!

Képek: innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4813712838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyi Bodnár 2018.03.04. 12:06:21

Kedves Szabolcs !
Lóbabot keresek ültetésre , de sehol sem találok.
Kérem segítségét : B.Györgyi

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása