Megyeri Szabolcs kertész blogja

Cuki cukkini

komment

Nyakunkon a tavasz, ez pedig azt is jelenti, hogy az arra fogékonyak hamarosan elkezdhetik a konyhakerti teendőket, vagyis indulhat a veteményezés, magvetés, palántázás. A nagy kérdés persze az, hogy mi kerüljön a konyhakertbe vagy éppen a balkonládákba. A megszokott, üzembiztos zöldségek mellett érdemes néha kipróbálni olyan érdekességeket is, melyek egyfelől kertészeti kihívást jelentenek, másfelől új ízekkel gazdagíthatják a házias ételeket. 

A címből kilogikázhatóan a cukkini lesz az ajánlat tárgya, mely egyáltalán nem tartozik a legismertebb zöldségfélék közé, az átlag felhasználó nagyjából annyit tudni róla, hogy uborka formájú, de mégsem uborka. A cukkini ettől függetlenül valóban rokonságban áll az uborkával, ahogy a tökkel és a dinnyével is. A cukkini változatosan felhasználható a konyhában, élettani hatásai kedvezőek, termesztése pedig könnyű, így mindenképpen megéri meghonosítani az otthoni konyhakertben!

courgette.jpg

A cukkini az ásványianyag-, és vitamintartalomban nem jeleskedik, de előnyére válik, hogy kalóriaértéke alacsony, így remek diétás étrend kiegészítő, fogyókúrázóknak egyenesen kihagyhatatlan. Rostokban gazdag, zsiradék-, fehérje-, és szénhidráttartalma azonban alacsony. Tápértékének nagyobb része a héjában található, így ajánlott a még zsengébb darabokat választani, és azokat héjastul elkészíteni, fogyasztani. További előnye, hogy sok zöldségfélével ellentétben nem okoz puffadást, még nagyobb mennyiségben sem.

A cukkini termesztése kifejezetten egyszerű, így akár kezdő veteményezők is bátran próbálkozhatnak vele. A cukkini nevelését március második felében, de inkább a hónap végén lehet elkezdeni, ekkor tejfölös poharakba, palántázó edénybe szórt termőföldbe kell vetni a magokat, a kis keltetőket pedig meleg helyre kell állítani. Az első hajtások már egy bő hét múlva kibújnak, ha pedig már 3-4 levele is van a növénykéknek, akkor áttelepíthetők a külső ablakpárkányra. A következő lépés majd májusban lesz aktuális, akkor kell majd a szabadba, a konyhakertbe kiültetni a palántákat. Rendszeres gyommentesítésnél és időnkénti öntözésnél több feladat nem is nagyon lesz a kis bokrok körül, a cukkinit ritkán támadják betegségek, a kártevők közül pedig csak a meztelencsigák jelenthetnek gondot. A kifejlődött, arasznyi zöldségek a nyár közepétől kezdve takaríthatók be, a szüret pedig egészen őszig tarthat. A cukkiniről azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek nincs kertjük, vagy csak nem akarnak konyhakertezni a pázsit rovására, ez a zöldség ugyanis a balkonokon vagy dézsában, virágládában  is nevelhető. Ha ezt az utat választjuk májusban egyszerűen ültessük át a palántákat egy nagyobb cserépbe, dézsába, és helyezzük őket napos, meleg helyre. A balkonon nevelt cukkinit gyakrabban kell öntözni!

zucchini.jpg

Konyhaművészeti tanácsadásba nem mennék bele mélyen, azonban a hezitálóknak talál lökést adhat, hogy a cukkini kifejezetten sokoldalúan hasznosítható a konyhában. A cukkinit elsősorban saláták és tésztaételek összetevőjeként vagy párolt zöldségként köretek részeként ismerjük, ám kiválóan alkalmas sütemények elkészítéséhez is! Semleges ízével nem nyomja el a többi ízt, magas nedvességtartalma miatt pedig a sütik lédúsak, puhák lesznek. Az édességekbe csempészve a gyerekek is szívesebb fogyasztják a magas rosttartalmú, egészséges zöldséget. A cukkini felhasználásával diós, mákos sütemények, édes torták, muffin is készülhet, divatos paleo fogásokhoz is alkalmas, ráadásul remekül illeszkedik a vegetáriánus étrendbe, húspótlékként.

vecou24013_3.jpg

 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9213740686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása