Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pár mondat a kerti világításról

komment

Novembertől kezdve már hanyatlóban van a kerti szezon, ugyan még lehet ültetni facsemetét, cserjeféléket, de a legtöbb kerttulajdonos már nem ilyesmiken töri a fejét. A közelgő tél magával hozza korai sötétedést, ráadásul közeleg az ünnepi időszak is, így a kertben mostanában leginkább a fénnyel kapcsolatos kérdések kerülnek előtérbe, egyfelől a láthatóság, másfelől a dekoráció okán. 

A karácsonyi kivilágítás ötlete az USA-ból ered, a rekorderek zenére villogó, sokezer égőből álló füzéreket aggatnak a házaikra, fáikra, de már itthon is látni ilyen dekorációt. Természetesen ez is egy érdekes téma, ki is térek rá, de ha már a kerti világításról szólok, érdemesebb a gyakorlatiasabb, praktikusabb megoldásokat is megemlíteni.

A kerti lámpák főszezonja - amellett hogy nyári estéken is fontos szerephez jut a hangulatfény -  vitathatatlanul az ősz és a tél, hisz ilyenkor rövidülnek a nappalok, már öt óra fele vaksötét ereszkedik le, és ha látni akarunk valamit odakint, akkor mesterséges fényforráshoz kell folyamodnunk. Az udvari lámpák funkció alapján három területre oszthatóak, az egyik a védelmi cél, a másik a díszítő szándék, a harmadik pedig egyszerűen a láthatóság biztosítása.

Types-of-Garden-Light.jpg

Érdemes kihangsúlyozni a szépen megépített kert legjobban sikerült pontjait, vagyis a fókuszpontokat megvilágítani.

Dekorációs céllal mostanában találkozunk, főképp színes fényfüzérek, ledsorok és formázott, figurás dekorvilágítás képében. Ezek az eszközök szigorúan csak kültéri használatra tervezett égősorok lehetnek, különben roppant balesetveszélyesek, ezért vásárlásnál mindig ellenőrizzük a csomagoláson, leírásban olvasható instrukciókat, a beltéri használatra való termékeket sose használjuk kint. Ha a minimumra szeretnénk szorítani a veszélyt, érdemes elemes kültéri ledsorokat használni, melyek ugyan időről-időre elemcserére szorulnak, de biztosan nem fognak rázni. Még kézenfekvőbb megoldás a napelemes fényfüzér, mellyel semmi teendő nincs a felszerelést követően, de azzal számolni kell, hogy ha nincs napközben pár óra napfény, akkor este a fényjáték is elmarad. Amennyiben fákra tekerjük az izzósorokat, például, hogy kinti karácsonyfát készítsünk, ügyeljünk arra, hogy a növény ágait ne terheljék meg az égők és a vezetékek, ne hagyjuk, hogy a fenyők, tuják ágai lekonyuljanak tőlük, mert ezzel ártunk a növénynek, a konyulás pedig tartóssá is válhat. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan izzósort vessünk be, ami nem ad le nagy hőt, azzal ugyanis megzavarhatjuk az ilyenkor a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami ettől akár fagykárokat is szenvedhet. Amennyiben a kertben csak kisméretű, fiatal, gyengébb ágrendszerű fenyőink, tujáink vannak, inkább más módot válasszunk a díszítésre, például papírból kivágott, színes-formás díszeket akasszunk rájuk, ezeket a gyerekek nagyon szívesen elkészítik, és ezzel a feladattal akár egy fél hétvégi napra is lefoglalhatjuk őket. A kültéri fénysoroknál arra is legyen gondunk, hogy a zsinórokhoz rágcsálásra hajlamos kutya ne férhessen.

Viszonylag új őrület a kerti lézershow, melyhez csupán egy lámpaszerű, erős leddel működő vetítő szükséges, mely különféle mintákkal árasztja el a házfalat vagy éppen a kerti növényzetet. Aki ilyet szeretne, szinte végtelen variácóban talál a neten, különféle webshopokban. 

ultramodern-outdoor-lights-for-decoration.jpg

Praktikus a kerti utakat kivilágítani, ráadásul a látvány is harmonikusabb lesz így

34016.jpg

Leszúrható fényvetőkkel egyes növényeket is megvilágíthatunk

34100s4.jpg

A karácsonyi fényáradatnál sokkal komolyabb téma a védelmi célú kerti világítás. Bár télen a terménytolvajok nem tudnak mit felszedni az ágyásokból, azért a lopások nem szűnnek meg, hisz minden kertben van valami értékes (ne feledjük, hogy rengeteg kertben, utcafronton vannak mostanság frissen ültetett csemeték, cserjék), ráadásul a házhoz is a birtokon keresztül vezet az út. Régi igazság, hogy a rossz szándékkal közeledők mindig a kisebb ellenállás irányába mozognak, így egy például egy mozgásra felvillanó erős reflektor alkalmasint arra vezetheti a reménybeli tolvajt, hogy máshol próbálkozzon. Természetesen nem állítom, hogy egy világítórendszer képes megóvni a lakást, vagy a kertet, de ha erős fénnyel elvesszük a tolvaj sötétben maradási lehetőségét, akkor máris tettünk valamit a biztonságunkért. A reflektorrendszer persze akkor hatékony igazán, ha más riasztóberendezés is kiegészíti, ám a fényár első védelmi vonalként mindig hasznos. A mozgásérzékelős példányok rendszerint nagy látószöggel, állítható kapcsolási idővel és alkonykapcsolóval vannak ellátva, így nem világítanak feleslegesen, használatuk energiatakarékos, és egy átlagos méretű kert már egy-két darabbal "lefedhető". A mozgásérzékelős lámpákat jellemzően a házfalra lehet szerelni, így ahol nagyobb méretű a kert, ott a birtok belsejébe is elkélhet fényforrás, például földbe leszúrható fényvető. Ezek a lámpák nem mozgásra aktivizálódnak, bár ezt is meg lehet oldani egy pár ezer forintos időkapcsolóval, ellenben a kerten belül bárhova elhelyezhetőek, tetszés szerint áthelyezhetőek, és akár a hétvégi telek-, vagy nyaralólátogatásra is elvihetőek. Ezen felül nem csupán riasztó céllal vethetőek be, hanem a kert büszkeségét jelentő fenyőt, fát, vagy egyéb növényt is megvilágíthatjuk velük, így akár egy feldíszített kinti fenyő esetében az ágakra aggatott égősort is kiválthatjuk velük. Manapság már komplett okoslámpa rendszereket is ki lehet építeni, melyek időzítővel, mozgásérzékelővel vannak ellátva, ráadásul a mozgásérzékelőnek nem kell fix helyen lennie, így könnyen változtatható a pozíciója, ami praktikus okokból is remek, ráadásul kiszámíthatatlanná teszi a fenyár bekapcsolódását annak, aki nem tisztességes szándékkal érkezik a kertbe. Egy ilyen okosrendszerről EBBEN A POSZTOMBAN írtam nemrégiben.

plusz.jpg

A kertben elhelyezett fényforrások persze nem csupán védelmi célokat szolgálhatnak, a legtermészetesebb funkciójuk maga a világítás. Ebben a témakörben már sokkal nagyobb a mozgástér, mint a fenti esetekben, előtérbe kerül a külalak, a megjelenés, a lámpatest dekorációs értéke, és a kibocsátott fénynek sem kell feltétlen vakítónak lennie. Ilyen típusú kerti világításra akkor lehet szükség, ha nem akarunk zseblámpával közlekedni a kertben, ellenben gyakran fordulunk meg a birtok sötétebb szegleteiben, például a kamrába, garázsba menet, vagy csak egyszerűen szeretnénk, hogy hangulatos megvilágításba kerüljön az udvar. 

 

Közterületeken, parkokban gyakran találkozni talajba süllyesztett fényforrásokkal, melyek akár a kertekben is elhelyezhetőek. Előnyük, hogy nem emelkednek ki föld szintjéből, így nem képeznek akadályt, ez kisgyermekes kertekben, vagy ott, ahol idős, nehezebben mozgó ember lakik, kifejezetten előnyös lehet. Ezeket a lámpákat a gyepes felületre is lerakhatjuk, vagy éppen a kerti utat is szegélyezhetjük velük, ráadásul fűnyíráskor sem jelentenek pluszmunkát, a gépet egyszerűen áttolhatjuk rajtuk. A kisebb, kiemelkedő világítótestek is alkalmasak az átjárás láthatóságának biztosítására, és a megfelelően dekoratív darabok választásával a kert hangulata is feldobható, a nagyobb, kandeláberszerű állólámpák pedig elegáns, parki hangulatot varázsolhatnak a birtokra. Ezen a területen is népszerűek napelemes lámpák, melyekkel még az áramszámlán is lehet spórolni, azonban érdemes odafigyelni a minőségre, mert a hipermarketekben kapható párszáz forintos darabok általában alacsony hatásfokkal működnek, érdemesebb az egy kategóriával feljebb lévő, igényesebb darabok közül szemezgetni, az árak még itt sem magasak, ugyanakkor télen ezeknél sem kell kiemelkedő teljesítményre számítani, egy végig borús nap után általában be sem kapcsolnak sötétedéskor.

83926.jpg

A kerti fényforrások megválasztásánál tanácsos nem az első megtetsző, vagy a legolcsóbb eszközöket megvásárolni, hanem az ültetéshez, kertrendezéshez hasonlóan jó előre megfontolni a kialakítás mikéntjét. Alakítsuk a fényforrások elhelyezését a praktikus elgondolások mentén, kapjon hangsúlyt a kerti út, a garázshoz vezető ösvény, a ház bejáratának környéke, és célzott fénnyel kiemelhetjük a kert ékeinek számító legszebb, vagy egzotikus növényeinket, és alkalmas lámpákkal a ház és a birtok biztonságáért is tehetünk.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8015299948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása