Megyeri Szabolcs kertész blogja

Egy nyári klasszikus: a málna

komment

A málna sokak szerint az egyik legfinomabb bogyós gyümölcs, a lédús, édes szemek főleg a gyerekek kedvencei, A málna a nyár közepén érik, tehát éppen a szezon közepén vagyunk! Júliusban menetrendszerűen elárasztja a piacokat és a boltok polcait a kis dobozkákba csomagolt (és egyre drágább) málna, azonban más úton is hozzájuthatunk ehhez az ízletes gyümölcshöz, például úgy, ha saját kertünkből szüreteljük!

raspberry-2023404_960_720.jpg

Az otthoni málnaszürethez természetesen telepített málnabokrok szükségesek, ahol ezek nincsenek meg, ott ősszel lehet majd akcióba lépni, mert a málna a nyár elmúltával ültethető, ezért azoknak is érdemes továbbolvasni ezt a bejegyzést, akiknél még nincs ilyen gyümölcs a birtokon. Azok akik azonban már rendelkeznek kerti málnával,  most többféle feladat előtt állnak. A betakarítás mellett a nyári öntözés és metszés fontosak ebben az időszakban, így lássuk, mik a szakszerű lépések!

A málna vízigénye kifejezetten nagy, különösen igaz ez a forró, nyári hónapokra, elsősorban az érés előtti időszakban. Júliusban tehát rendszeres és bőséges vízellátást kell biztosítani a málnának, arra azonban figyelni kell, hogy pangó víz ne alakuljon ki a tövek alatt.  A szakszerű öntözés mellett a folyamatos gyommentesítés sem hagyható ki, valamint a támasztékrendszert is bővíteni kell a növény növekedésével párhuzamosan.  

A málnának sajnos bőven vannak betegségei, például a málnamozaik, a botritisz, a didimellás betegség, valamint kártevők is támadhatják, többek közt a sodrómoly, vagy a málna-vesszőszúnyog. A betegségek egy része kiküszöbölhető jó minőségű, ellenálló tövek ültetésével, a már kialakult problémákra pedig a gazdaboltokban találni hatékony szereket.

raspberries-2878955_960_720.jpg

A málna metszése az egyik legfontosabb teendő a növénnyel kapcsolatban, a metszésnek pedig két időszaka is van évente, a nyári mellett az őszi visszavágásról is gondoskodni kell. A nyári metszés a következő három lépésben foglalható össze:

- A ritkító metszést rögtön a betakarítást követően kell elvégezni, először a letermett vesszőket vágjuk ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat komposztálhatjuk is.

- A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjuk meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig nyessük le tőből. Csak az erős, egészséges sarjak maradjanak meg!

- A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztjuk az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhatunk létre. 

Persze mostanában a betakarítás jelenti a legizgalmasabb feladatot, így erről is essék szó. A málna szüretelését pontosan kell időzíteni, mert a korai szedés nem jó, a késlekedés viszont hamar túlérett gyümölcsöt eredményezhet, aminek alacsony az élvezeti értéke. Júliusban, érésközeli időszakban lehetőleg naponta szemrevételezzük a bokrot, és látvány vagy kóstolás alapján tippeljük meg az érettségi fokot. ha eljött az idő, lehetőleg hajnalban, vagy hűvösebb, borúsabb napon szüreteljünk!

Tippek: a málna felhasználható buja, nyíratlan sövényként is, hiszen egy drótkerítésre könnyedén felfuttatható. Szintén jó választás a málna a természetközeli, vagy vidékies stílusú kertekbe, a málnabokor buja szertelensége, szabálytalan formája remek kiegészítője az ilyen típusú kerteknek.

fruit-3313970_960_720.jpg

És akkor most térjünk át a telepítési feladatokra, amik ugyan az ősz elejétől aktuálisak, de ha már bővebben értekezünk a málnáról, miért is hagynánk ki ezt az alapfeladatot az ismertetésből? 

A málna számára a kert világos, félárnyékos, szélvédett helyei megfelelőek, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültethető sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelhető. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé kell kihúzni 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezethetjük a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítsunk számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelni, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet.

raspberry-585756_960_720.jpg

Ültetéskor először vágjuk vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezzük a növényt az ültetőgödörbe és halmozzunk rá speciális virágföldet mely biztosítja a megfelelő, savanyú kémhatású közeget, a málna talajigénye ugyanis a szokványostól kicsit eltérő. Az átlagos kerti föld az esetek többségében nem megfelelő, de legalábbis az ilyen közegben a málna nem fejlődik megfelelően. Az említett ültetőgödrös föld adagolásnál egy fokkal jobb módszer a részleges talajcsere. Ebben az esetben tövenként másfél-két nm-es területen, 40-50 centiméter mélyen távolítsuk el a helyi talajt, és pótoljuk azt enyhén savanyú zsákos földdel. Nem kell megijedni, ilyen földet bármelyik kertészetben kapni, tehát a beszerzése nem körülményes. Egy harmadik megoldás lehet a dézsás nevelés, ilyenkor a legkönnyebb a dolgunk, cserébe a dézsa mérete szab határt a málnázásnak. A dézsa földjének összetétele könnyedén szabályozható, a növény akár utólag is áthelyezhető egy jobb adottságú területre, és megfelelő körülmények esetén akár látványos teraszdísz is lehet belőle. A málnával még csak ismerkedő kezdőknek mindenképp ezt a megoldást javasolnám.

Képek: pixabay.com

 

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8016077972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.30. 03:32:26

Haha, bálna, bálnuska, azonnal akarok egy vödörnyit belőle!
Nyami!:D
Itt van a két kép ló méretben, hátha másnak is tetszik, pl. háttérképnek:
images.pexels.com/photos/40654/raspberry-toothpick-glass-water-40654.jpeg
.
i.pinimg.com/originals/65/e3/02/65e302ad166920ad2fcfcfbcd0117464.jpg
Cirka 20 megapixel mind a kettő, nem carral gurigáz.
:-)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása