Kocka blog

Kocka blog

Ezekre figyeljünk, ha egyedi poszterrel díszítenénk a falat!

2018. október 30. - Kocka Blog

Reneszánszukat élik a poszter tapéták és úgy általában a dekorációs célú plakátok. Ez nem is csoda, hiszen a digitális technikának köszönhetően gyorsan és relatíve olcsón újíthatjuk meg így a lakásunk, irodánk hangulatát. A tetszőleges, egyedi designnal rendelkező poszterek gyorsan elkészíthetőek, de nem árt ismerni néhány alapvető tudnivalót mielőtt valaki belevág egy ilyen projektbe.

A lakberendezés, a dekoráció területén a poszterek, illetve fotótapéták újra és újra felbukkannak, pedig valójában soha nem is mentek ki a divatból. Bizonyos időközönként egész egyszerűen csak rájövünk, hogy különböző poszter variációk ízléses ötvözésével olcsón és stílusosan dobhatjuk fel lakásunk hangulatát.

A legtöbben még emlékszünk azokra a teljes falfelületet elfoglaló poszter tapétákra, amelyek alpesi táj, hegyi tópart vagy éppen egy trópusi tájkép segítségével csempésztek egy kis hangulatot a 30-40 évvel ezelőtti panellakások nappalijába. A nagy divat a ’90-es évekre inkább kínossá vált, ma viszont újra hódít, igaz a poszter design variációk szerencsére mai szemmel nézve is kreatívabbak és változatosabbak, mint egykor.

Gyerek poszter, fotótapéta, vintage plakátok

Nem lehet azon vitatkozni, hogy ebben a kérdésben a technikai fejlődés, illetve a designerek és felhasználók határtalan kreativitása együtt hozta meg a gyökeres változást.

Túlzás nélkül bármit feltehetünk a falra és tényleg csak a személyes ízlésünkön múlik, hogy kisebb-nagyobb plakátokkal, vagy a teljes falat betöltő fotótapétával dekoráljuk otthonunkat. A design és a grafika szintén csak a megrendelőn múlik: családi fotó, fotómontázs vagy egy régi reklám ugyanúgy éke lehet a falaknak, mint egy festmény reprodukciója.

35646482_s.jpg

Poszter nyomtatás előtt elengedhetetlen a tervezés

Ahhoz, hogy a plakát készítését megkezdje a nyomda, az alábbiakra mindenképp szükségük van:

  • A poszter mérete: a falat teljesen vagy csak részben fogja fedni a poszter, esetleg csak képkeretben szeretnénk felakasztani a plakátot.
  • A grafika: azon túl, hogy mit szeretnénk, nagyon fontos, hogy a grafika megfeleljen bizonyos minőségi kritériumoknak.
  • A poszter helye: a papírra, valamint a nyomdai technológiára nagy hatással van, hogy csak keretben szeretnénk látni például egy A2-es méretű posztert, vagy fel is szeretnénk ragasztani a falra a nyomatot.

Ideális esetben nem számít a pénz, és csak egyetlen dolog jár a fejünkben: minél szebb plakátokkal feldobni a lakásunkat, kerüljön bármibe is!

Sajnos azonban a körülmények a legtöbbször vagy nem ennyire ideálisak, vagy egész egyszerűen racionálisan gondolkodunk és szeretnénk minél kedvezőbb költségekkel kalkulálni a plakát nyomtatást illetően. Jó, ha tudjuk, hogy a végleges költségekre nagy hatással vannak a felhasznált színek (minimalista grafika vs. színes családi fotó), az alapanyag minősége és persze az esetleges utómunkák.

Éppen ezért ajánlott már jó előre kitalálni, milyen grafikával szeretnénk ellátni a lakásunk új díszét. Érdemes előre megérdeklődni a nyomdától, hogy milyen paraméterekkel és instrukciókkal érdemes leadni a grafikát. Ezek alapján egy grafikus nyomdakészre szerkeszti az anyagunkat, ezzel is meggyorsítva a poszter nyomtatás folyamatát.

Otthoni vagy üzleti célú plakát? A grafikus segít!

Természetesen nem csak a magáncélú felhasználásban terjedtek el az utóbbi időben a különböző plakátok és poszter tapéták. Irodák, tárgyalók és üzlethelyiségek díszítésénél egyaránt gyakran alkalmazott dekorációs elem. Ebben az esetben nemcsak dekorációs, hanem marketing, illetve motivációs célja is van a posztereknek.

Ilyenkor különösen ajánlott, hogy a poszter készítés folyamatába bevonjunk egy grafikus szakembert, akinek nemcsak a képi világ megalkotásában, hanem a másodlagos üzenetek hatékony közvetítésében, vizuális megjelenítésében is van tapasztalata.

A grafikusok általában óradíjban dolgoznak, és amennyiben a fentieknek megfelelően konkrét üzenetet szeretnénk célba juttatni a poszterrel, akkor bizonyos esetekben kreatív szakember segítségét is érdemes igénybe vennünk.

A hozzáértők óradíja általában 10-15 ezer forint körül mozog, az egy-egy grafika elkészítéséhez szükséges óraszámot a rajz bonyolultsága, valamint a megrendelő határozottsága szabja meg. Különösen az utóbbi miatt kell még a külsős szakértő bevonása előtt alaposan átgondolni a célokat és a kívánságokat, ez mindenki feladatát nagyban megkönnyíti, és a végszámla is kedvezőbb értéket fog mutatni.

Érdemes belevágni!

A fentiek alapján elsőre akár bonyolultnak is tűnhet az otthonunk vagy a munkahelyünk poszterekkel való ellátása, de tapasztalatból tudjuk, hogy a szükséges instrukciók betartásával egyenesen szórakoztató is lehet a tervezési folyamat. A digitális nyomdatechnikának köszönhetően manapság nehezen találunk ennél kedvezőbb árú, mégis rendkívül kreatív és mutatós dekorációs eszközt.

Legyen szó otthoni vagy munkahelyi felhasználásról, a gyártás és felhelyezés gyorsasága, valamint kedvezményes árfekvése miatt akár évente is cserélhetjük ezeket a posztereket. Ennek köszönhetően mindig változatos és a hangulatunknak, aktuális lakberendezési trendeknek megfelelő enteriőrrel lephetjük meg magunkat, vendégeinket és munkatársainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr9914333419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása