A hűtlenség 3 jellemző oka
2018. július 13. írta: Lane

A hűtlenség 3 jellemző oka

Amikor egy kapcsolatban valamelyik fél meghozza a döntést, hogy titokban valaki másnak meztelenedik le (testileg-lelkileg), akkor annak a lépésnek nem ott, a jelenben lesz az oka, hanem azt a múltban kell keresni. A döntés már egy okozat, amihez az odavezető utat a felek már megépítették. Ez azonban nem veszi le a felelősséget a döntéshozóról.

Gyakran kapom meg a kérdést, hogy mit tehet valaki annak érdekében, hogy soha ne csalják meg.
 A jól működtetett, fenntartható kapcsolatnak vannak alapjai, és gyakorlatok, melyekkel naponta építgetik a felek a saját kis közösségüket.

pexels-photo-984918.jpeg

Az alapokról mondhatnánk, hogy az mindenkire egyformán igaz, azonban nem teljesen van így, hiszen minden párkapcsolatnak megvan a saját szabályrendszere, ami a működéshez kell. Ez múlik azon, hogy melyik félnek milyen az értékrendje, mit tart fontosnak a párkapcsolatban, és milyen tulajdonságok, cselekvések azok, melyekkel együtt tud élni, és melyek azok, melyekkel nem tud azonosulni, és folyamatos hiányérzetet tart fenn miatta.

Mariann azért fordult hozzám, hogy segítsek megérteni, mi – miért történt meg a párkapcsolatukban. Majd utána megnéztük azt is, hogy az ok-okozati összefüggések értelmezésében építő jelleggel mi-mit eredményez a kapcsolatban.

Mariann volt a megcsalt fél a házasságban. Gyerekeik vannak, 14 éve együtt él a férjével.  „Olyan jól megvoltunk, nem értem, hogy miért ment más nőhöz.” – kezdte a beszélgetést. A férjével tudtak beszélni az esetről, ami segített a megértésben, azonban egy mély lukat is fúrt Mariann önbizalmába, életkedvébe, elcsúfította a magáról alkotott képet.

Ők esélyt adtak a javításra. Szerették volna helyrehozni azt, ami félrecsúszott az évek folyamán. Azonban ehhez segítségre volt szükségük, mert bár a szándék rendkívül fontos a helyreállítási munkálatokban, de kevés, ha nem ismerik a működtetéshez szükséges információkat magukról, egymásról, a kapcsolatukról, ha nem ismerik fel a programmintát, ami alapján reagálnak a helyzetekben.

Mariann megtudta a férjétől a félrelépés okait. Röviden: nem érezte szeretve magát. Hosszabban pedig túl rossz embernek érezte magát a házasságukban, és a mókuskerék mindennapok miatt szüksége lett a megértésre, a szeretetre, az elismerésre. És a pezsgő, vadító szexuális élményre.

A kialakult jelenséghez vezető utat, a cselekvéseket és mulasztásokat mindketten felismerték, és elismerték. A felismerések ideje alatt sok volt a „nem gondoltam volna, hogy ez ilyen fontos a számára”, „nem mondtam, csak utaltam rá”, és a „én sem kaptam többet, mint amit adtam” magyarázat. Ez Mariannék története.

A legtöbb hűtlenségben felmerül egy hiány a döntést meghozó félben, amelyre nem otthon akarja kialakítani a megoldást, hanem egy „ott és akkor könnyebbnek tűnő” úton igyekszik betölteni a hiányérzetet.

A három ok, melyet legtöbbször neveztek meg azok, akikkel együtt dolgoztam:

1, szexuális élet hanyatlása (ez önértékelési problémához vezetett, amit mással akartak fényesíttetni)

2, Túl sok hibáztatás otthon (ami önértékelési problémához vezetett és vonzódni kezdtek ahhoz a személyhez, aki javítani tudta az magukról alkotott képet)

3, Túl sok gond a magánéletben, a karrierben, és kellett, egy hely, ahol „tiszta lappal” megpihenhet.

 

Gyakran nem az a probléma, hogy a felek között probléma merül fel a mindennapokban, hanem az, ahogyan reagálnak ezekre a nehezebb feladatokra. Sokat javíthat a helyzeten, ha ismerik a saját és a társuk szeretetnyelvét, a helyzetekre adott viselkedési mintákat, és a mögötte meghúzódó szándékot.

 

 Segítség a hűtlenség feldolgozásához: KÖNYVEK, SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS

 

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2614111071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása