5 szokás, ami javít a párkapcsolatodon
2019. január 18. írta: Lane

5 szokás, ami javít a párkapcsolatodon

A párkapcsolatokat egy idő után nem hajtja a tűz, az ismeretlen megismerésére való vágy, a rejtély megfejtésének bizsergetése. Már nem csillog annyira a szem, amikor este mindenki hazatér fáradtan a munkákból, és elmaradoznak a simogatások, érintések is. Ez annak is köszönhető, hogy átalakul az a belső hajtó vágy, ami az ismerkedési szakaszban még megvolt. Kialakul a közös, előjönnek a különbözőségek a mindennapok megoldásaiban.

pexels-photo-45644_1.jpeg

Mit lehet tenni ilyenkor? 10-15 év egy párkapcsolat megtarthatósági ideje? Vagy nem az idő, hanem valami más a lényeges?

A párok, akikkel dolgozom, megrekedtek a kapcsolatukban. Megpróbálták maguk feldolgozni a hűtlenséget vagy az eltávolodást, esetleg az egymást nyúzó mindennapok következményeit, de egy idő után nem tapasztalnak fejlődést, hanem egyenesen visszacsúsznak majdnem pont oda, ahol a párkapcsolat megrekedt. A kérdés, hogy miért alakul ez így bizonyos esetekben.

Talán, mert nem elég erős a belső motiváció a változásra, esetleg nem értik a kapcsolatuk működését, vagy a saját/társuk működésével nincsenek tisztában. Talán nem is tudnak úgy kommunikálni, hogy abból a társ valóban azt szűrje le, amit a beszélgetés kezdeményezője gondolt. Sok minden tanulható, változtatható a párkapcsolatban.

Szokásaink alapján éljük az életünket. Ha történik valami, és én érzem magam valahogy, akkor, ha jól megfigyeltem magam, tudni fogom, hogy milyen reakció várható automatikusan, és ezt időben elcsípve felülírhatjuk, mert nem biztos, hogy a régen magamba szívott megoldás elég lesz most, a jelenemben is. Ilyenkor választhatom az (ön)ismeretem bővítését, hogy közelebb kerüljek először magamhoz, majd a társamhoz is.

Kiválasztottam 5 szokást, ami segíteni tud abban, hogy boldogabban éljék a párok a mindennapjaikat:

1, Tiszteletteljes jelenlét

Nem csak a kommunikációban érdemes használni, hanem tiszteletben tartani a másik gondolkodásmódját, érzelmi világát, félelmeit, vágyait, hobbiját…

2, Őszinte, szeretetteljes kommunikáció

Nem csak akkor őszinte valaki, ha bántó megjegyzést tesz másokra. Az őszinte kommunikációban azt mondom, amit gondolok, amit érzek, és ennek megfelelően cselekszem.

3, Érdeklődő magatartás

Ha hazatér a társunk, adjunk hálát, amiért ma még megkaptuk őt. Érdeklődjünk hogy érzi magát, hogy telt a napja, de úgy a mindennapokban is tanúsítsunk érdeklődést az érzései, gondolatai, történetei iránt.

4, Szeretetnyelv használata

Az emberek sokféleképpen tudják kimutatni a szeretetüket, azonban nem biztos, hogy érzi is belőle a partner. 5 szeretetnyelv létezik, amely területekre érkező impulzusból valaki szeretve érzi magát: szívesség, ajándékozás, közös minőségi időtöltés, elismerő szavak, testi érintés. Ideális esetben minden nap kap olyan gesztus(oka)t valaki a párjától, amelytől szeretve érzi magát.

5, Kapcsolódás

Hasznos, ha minden nap történik olyan kapcsolódás, ami által a felek érzik az összetartozást. Valami, amely közben megpihenhetnek egy pár pillanatra békésen, hogy feltöltődhessenek az előttük álló feladatok elvégzéséhez. Ez lehet egy hosszabb ölelés, jelentőségteljes érintés, kinek mi adja meg a biztonságban, szeretve lenni érzést.

 

Többször felteszik nekem a kliensek a kérdést, hogy vajon van-e remény a kapcsolat javulására. Biztosat nyilván én sem tudok mondani, hiszen ez egy több tényezős dolog. Azt viszont el tudom mondani, hogy azok a párok, akik nem akarták elengedni egymás kezét, akik a családot, mint életformát értékesnek és fontosnak tartották, és a nehéz élethelyzetben félre tudták egy picit tenni az egót, azok ismereteket szerezve a párkapcsolati működésükről, és annak megfelelően építették ki az új szokásaikat, tudtak közeledni egymáshoz. Képesek voltak meglátni a másikban az „igazit”, még ha nem is volt minden tökéletes, de a céljaikhoz vezető utat keresték, és nem a múlt emlékeinél időztek.

 

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsek túl jutni ezen a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, vagy csak rendezni szeretnéd az érzéseidet, életedet), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

 

Örömteli napot kívánok!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4014570012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása