5 ütős gondolat a hűtlenségről
2019. június 20. írta: Lane

5 ütős gondolat a hűtlenségről

A hűtlenség sok kapcsolatot érint, és az adott szituációban az érintettek – a háromszög mindegyik pontján - megszenvedik valamilyen szinten azt. A szeretőnek meg kell küzdenie azzal, hogy nem kap annyi jogot, és prioritást, mint a házastárs. A megcsalt félnek szembesülnie kell azzal, hogy mit tett, vagy nem tett azért, hogy ez a helyzet kialakult, az addig biztosnak hitt kapcsolatot, és a hűtlen embert a maga hibás valójában kell látnia, és hibáikkal együtt elfogadnia. A hűtlen félnek pedig mind a saját tettével okozott önértékelés csökkenéssel, mind a szerető elvesztésének, a házastársnak okozott fájdalom látványával járó érzéssel kell megküzdenie. Mármint, abban az esetben, ha a házasság újraépítését tűzték ki célul.

pexels-photo-618914.jpeg

 

Az ügyfeleim történetei alapján erősen leegyszerűsítve kétféle hűtlenséggel találkozom:

  • elhidegült párkapcsolat, csalódások, sérelmek miatt fordul máshoz valaki a szeretetért, figyelemért, társért
  • működő párkapcsolatban élve, az önértékelési probléma enyhítéséért, a nehéz napi feladatokból való kiszakadásért fordul valaki egy másik emberhez szeretetért, figyelemért

Egyik verzió sem fájdalommentes, csak más történések jellemzik a hűtlenséget megelőző szakaszt, és az egymásra találás időszakát.

A témában az alábbi 5 elgondolkodtató mondatot hoztam:

1, A békében, szeretetben egymás mellett élő párok életében is előfordul hűtlenség.

2, A megcsalt fél is hozzájárult a hűtlenséghez vezető úton való haladáshoz.

3, A tettes és áldozat szerep fenntartása akadályozza az újraépítést. 

4, A szeretői viszony nem opció az alapprobléma (a hiány) megoldására. Ez csak a látni nem akart dolgok elkendőzése. (Mind a hűtlen, mind a szerető tekintetében.)

5, Az, aki már csalta meg társát, vagy, akit már csaltak meg, sok esetben, akár valós veszélyhelyzet hiányában is tud túlzóan gyanakvó és féltékeny lenni – a régi és akár már egy új kapcsolatban is.

 

Nagy kérdés, hogy van-e értelme újrarendezni a kapcsolatot, ha annyira el voltak távolodva egymástól, hogy megtörténhetett a hűtlenség. Vannak párok, akik épp a krízisnek köszönhetik az újra egymásra találásukat, mert komolyabban odafigyeltek a saját és a másik fél igényeire, a kapcsolatba tett energiába.

Számukra a hűtlenségből való felépülés egy olyan tanulófolyamat, mely egy új, elégedettebb kapcsolatot hozott el. A fájdalmas élethelyzet a továbbiakban is elkíséri őket, de a fájdalom intenzitása csökken, és az újabb közös, pozitív élmények folyamatosan erősíteni tudják a kötődésüket, és a (ön)bizalom visszaépülését.

 

*****

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr5114904454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása