15 éves jubileumi koncertre készül a Kistehén

2017. augusztus 02.
Idén 15 éves a KiSTeHéN zenekar. Az évfordulót az együttes hatalmas, két és fél órás, jubileumi koncerttel ünnepli a nyár utolsó estéjén, augusztus 31-én. A Budapest Parkban csaknem mindenki színpadra áll, aki valaha megfordult az alternatív rock zenekarban.

Kollár-Klemencz László együttese nagy utat járt be azóta, hogy a 2002-es Sziget Fesztivál reklámmal útnak indult. A máig emlékezetes reklámban a későbbi Kistehén zenekar az „Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén” kezdetű dal előadójaként debütált. Az Én, a kistehén című dalt Kollár-Klemencz László írta és énekelte, a figurát Igor Lazin rajzolta. A hatalmas sikert követően Kollár-Klemenczet egy egész estés album készítésére kérték fel, így született meg az első lemezük, Zene a nyulaknak (2002) címmel.

A zenekar kezdetben a lemez címével megegyező néven koncertezett, később Kistehén Tánczenekarra, végül Kistehén-re változtatták a nevüket. A felállás végül, több tagcsere után, 2005-re véglegesedett, a Szájbergyerek frenetikus sikerét követő rengeteg fellépés pedig valódi koncertzenekarrá érlelte.

A kétévenként megjelenő lemezeiken rendre szerepelt egy-két olyan országos sikerű sláger, mint a komikus-ironikus Jó csávó a Markó, a mulatozós Szerelmes vagyok minden nőbe és a Virágok a réten, vagy a pszichedelikus Elviszi a szél című dalok. A zenekar Csintalan c. albuma 2007-ben arany, majd platina lemez lett.

A zenekar összetételében a legnagyobb változás 2010-ben történt: négy tag kiválását követően az alapító frontember, Kollár-Klemencz László szinte teljesen újjászervezte a formációt. A szerteágazó stílus, a többszöri névváltozás és tagcserék ellenére a Kistehén ma is az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, az ovisoktól a nyugdíjasokig mindenki ismeri őket.

A 2012-es Elviszlek magammal című lemezen – a megszokott szellemes, hétköznapi témák mellett – a közéletre reflektáló szövegek is szerepelnek. Ilyen például az Ezt is elviszem magammal című dal, Erdős Virág versének megzenésített változata. A szám sikerét követően 2014-ben Kollár-Klemencz László és Erdős Virág közösen adták ki a Legesleges c. lemezt, melyen tíz megzenésített vers található. A Kistehén utolsó lemeze 2014 végén, Szomjas Nők címmel jelent meg, sokan ezt tartják a legegységesebb és legszerethetőbb munkájuknak.

2016 tavaszától egy olyan „Best of Kistehén” műsorral koncerteznek, melyben a dalok 80%-át a rajongóik szavazták meg a zenekar közösségi oldalán. A Kistehén új lemeze 2017 őszén várható, de ezt megelőzően, még a nyár közepén egy 15 dalos „Best of” lemez kiadását is tervezik.

Az eseményt ITT találod!