Free Music!

Jön a HD Spotify!

2017. június 20. - Pléh Dániel

A HD streaming  abszolút nem új keletű funkció a világ streaming szolgáltatásai között. Neil Young álma, a Pono lényegében már 5 évvel ezelőtt erről szólt. Ezt az álmot- persze teljesen más kontextusban- folytatta aztán a Deezer, majd pedig a TIDAL is.

spotify-hi-fi.jpg

A HD zenehallgatás ugyanakkor nem érte el a mainstream küszöböt, aminek több oka is van. Az egyik feltétlenül az, hogy egyre inkább  mobil eszközökön hallgatunk zenét, amely mobil eszközök nem mondhatóak éppen  a HD melegágyának. Másodsorban maguk a szolgáltatók sem feltétlenül támogatják  az elterjedésüket azzal, ahogyan  ezt a fajta elérési módot árazták, árazzák. Az amúgy is egyre inkább a specializálódás és az olcsóbb  árazás felé tolódó piacon, a havi 10 dolláros ár másfél, kétszereséért kínált HD streaming szolgáltatások igazi prémiumnak számítanak.  

Azzal tehát semmiképpen sem magyarázható a piacvezető Spotify lépése, hogy ezzel szeretne újabb tömegeket magához édesgetni.  Azzal sokkal inkább, hogy a kiadók nyomására mindenképpen csökkentendő ingyenes  szolgáltatási rész és a természetesen megmaradó prémium rész felett képezzenek egy szuper prémium  szegmenst is.

Ez pedig  nem kevesebből állhat majd, mint a már most megszokott prémium funkciókból- reklámmentesség, offline zenehallgatás- valamint olyan plusz funkciókból, mint a HD streaming vagy éppen a koncertjegyvásárlási lehetőség.Az éra pedig valahol 15 és 20 dollár között mozog majd, és a mér meglevő előfizetésekhez is opcionálisan aktiválható lesz.

Kész tényekről egyelőre kár lenne beszélni, hiszen a svéd cég egyelőre nem tesz többet, mint hogy teszteli, milyen pontokon, mennyien veszik igénybe a HD szolgáltatást.   A Spotify tehát biztosan nem változik majd HD streaming szolgáltatóvá, biztosan nem ez lesz az a funkció, amelynek segítségével  maga mögött szeretné tartani az Apple Music-ot, viszont biztosan olyan funkció lesz, amellyel az eddig ezért a Spotify-t mellőző audiofileket majd magához próbálja csábítani, akár más szolgáltatóktól is…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7212311311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása