Free Music!

A Google okozhatja a Shazam vesztét

2017. november 23. - Pléh Dániel

Napjainkban a legtöbb szó a streaming piacokról, a streaming szolgáltatásokról és azokról az óriás cégekről szól, amelyek ezen a piacon egyre aktívabban vannak jelen. A digitális zenei szolgáltatások ugyanakkor nem csak  streaming szolgáltatásokból állnak.

shazam_eloadok.jpg

Talán nem is gondolnánk,  hogy a mára, mindennapjaink abszolút részévé vált, de a zenefelismerés, lényegében egyetlen szereplő, a Shazam által dominált. A szolgáltatást ugyanis immáron, mintegy 150 millió ember használja, azaz komoly tényező lett a zeneiparban. Olyannyira, hogy  ma már Shazam alapú vetélkedők is léteznek az Egyesült Államokban, igazi sztárok vezetésével és részvételével.  

Lehet azonban hogy ez a meghatározó szerep és a népszerűség lesz a veszte a Shazam-nak! Az egyik terület amelyet  a több irányba terjeszkedő technológiai óriáscégek  célba vettek az otthoni szórakoztatóipari rendszerek, szolgáltatások.  Az Apple, az Amazon és a Google egyaránt rendelkezik már saját „asszisztenssel” és a közelmúltban a Google, egy nagy dobra nem is vert lépéssel,  saját asszisztensét zenefelismerési funkciókkal is felokosította.

google_assistant.jpg

A gyakorlatban pedig azt kell mondjuk, végtelenül egyszerűen működik a dalfelismerés a Google segítségével. nem kell mást tenni, mint megkérdezni az asszisztenst, hogy  “what song is this?” válaszul pedig megkapjuk az előadó és az album nevét, valamint a Youtube, Google Music és Spotify elérhetőségét.

google_assistant2.jpg

A funkció azonban nem csak otthon, hanem a Google  saját telefonjaival a Pixel-el és a Pixel2-vel is működik. Igaz ez esetben  majdnem egy percnyi zenét kell   lejátszanunk, hogy a felismerés működjön és egy előre az adatbázis is csupán a népszerű tartalmakra korlátozódik.

Hogy pontosan mekkora veszélyt jelenthet a Shazam-ra a Google új szolgáltatása, egyelőre nehéz megmondani. Leginkább mindez attól függ, hogy a Google mekkora hangsúlyt fektet majd arra, hogy a funkciót  mélyen integrálja streaming szolgáltatásaiba és szolgáltatásaival, illetve attól, hogy a Shazam ,mennyire képes esetleg tovább mélyíteni az integrációját  a lehető legtöbb streaming szolgáltatással.

Azt mindenestre kristálytisztán mutatja a Google lépése, amiről már régóta ír és beszél a zeneipari szaksajtó: a streaming szolgáltatások növekedési kényszere  egyre gyorsuló ütemben hajtja és ösztönzi őket arra, hogy minél több területen jelenjenek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1513235911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása