Free Music!

BRÉKING: Idén érkezhet Magyarországra a Youtube prémium streaming szolgálatása

2018. február 17. - Pléh Dániel

A Youtube—ot a magyar internetezők túlnyomó  többsége ingyenes videó streaming szolgáltatásként ismeri. A  nagyobb és fejlettebb nyugati illetve tengerentúli piacokon  ugyanakkor a Youtube már ennél több. Jóval több. Egyrészt TV szolgáltatásának Youtube TV-nek köszönhetően, másodsorban pedig a prémium audio és videó tartalmakat is kínáló Youtube Red révén.

youtube-red-outside-us-free-trial-banner.jpg

A Youtube Red a   videómegosztó hosszú időn ( éveken át) várt szolgáltatása, amely  a gyakorlatban nem is egy, hanem két szolgáltatást jelent.

A Youtube Music a zenekedvelők érdeklődésére tarthat majd számot, hiszen segítségével lehetőség lesz a hirdetések nélküli zene hallgatásra, akár videók nélkül is audio only üzemmódban, a videók lementésére, offline használatra illetve arra is, hogy a zenéket, más alkalmazás használata mellett, amolyan background üzemmódban hallgassuk. A Youtube Music szorosan integrálva van a Youtube másik bejelentetett szolgáltatásával, a Youtube Red-el. A Youtube Red maga a prémium szolgáltatás, ami ellentétben a Youtube Music-kal, nem csupán zenei tartalmakra fókuszál, hanem minden a Youtube-in megtalálható tartalomra. Ami ajánl az egyetlen ámde fontos dolog: a hirdetésektől való megszabadulás lehetősége illetve addicionális kényelmi funkciók mint például a Youtube Music esetében már említett offline playback.

Forradalmasíthatja a zenefogyasztást a Youtube saját streaming szolgáltatása

Október végén, a legutolsó pletykáknak megfelelően elindult a Youtube előfizetéses szolgáltatása, ami egyből két szolgáltatást jelentett. A Youtube Music a zenekedvelők érdeklődésére. A Youtube Red pedig a nem zenei tartalmak rajongóira számít. Eleddig annyit tudtunk ,hogy a Youtube prémium verziójában lehetőség lesz sok más mellett audio only üzemmódban is zenéket hallgatni, azaz végeredményben klipeket hallgatni.

 

Maga a Youtube Red  különösen sikeresnek nem mondható, hiszen  a prémium szolgáltatásnak 1 évvel az indulása után mindössze másfél millió előfizetője ( és még egy millió olyan felhasználó, aki az ingyenes hónapját tölti) volt. Persze ennek az egyik  fundamentális oka, hogy a szolgáltatás eddig csupán alig 5 országban volt elérhető. ( Egyesült Államok, Nagy Britannia, Ausztrália,Mexikó és Dél-Korea)  

Mindez azonban 2018-ban minden  el szerint alapjaiban változik majd meg, ha hinni lehet a Youtube tartalmi vezetőjének , Susan Wojcicki-nek, a Re-Code  a  Code Media Summit konferencián tartott beszédének.  

 

Wojcicki két fontos kijelentést is tett. Az egyik vonatkozott a Youtube Red nemzetközi terjeszkedésére, amely kapcsán kijelentette, hogy a Google/Alpabet/Youtube hármasnak sikerült  megkötnie a szükséges megállapodásokat., így az év során, fokozatosan egyre több és több, a jelenleginél érdemben több országban jelenik majd meg a szolgáltatás.  

Az eddig megismert nemzetközi terjeszkedési/megjelenési tervek alapján oedig, amennyiben a Wojcicki-ból „kierőszakolt” 100-as nagyságrend valóban igaz, úgy 2018-ban  a magyar zenekedvelők számára is elérhetővé válik a Youtube Music, azaz többé nem lesz gond az offline zenehallgatás,az audio only  illetve a background üzemmódban  való zenehallgatás.  

Wojcicki második kijelentése nekünk, magyarok számára kevésbé, nemzetközileg és a Youtube   zenei szolgáltatásainak jövője szempontjából ugyanakkor felettébb érdekes. A vezető ugyanis a Youtube Red-et egyértelműen, mint elsődlegesen  zenei szolgáltatást írta le és jellemezte.  („YouTube Red is a service that is really a music service. We have an amazing collection of music; we have all these music videos.” ) Mindez pedig akkor, amikor a pletykák attól szólnak, hogy a Youtube Remix néven egy tisztán audio streaming fókuszú szolgáltatás indítását tervezi,  különösen érdekes.  Azt jelezheti ugyanis, hogy a Youtube valójában nem egy teljesen új  streaming szolgáltatást indítana, hanem csupán az egyre inkább mostoha gyerekként kezel Google Music-ot  márkázná át, Youtube márka alá. Tény, sok mindent megmagyarázna ez a lépés, és kis jóindulattal az a tavaly év végén tett kitételt is teljesítené ,hogy a jövőben csupán egyetlen  zenei szolgáltatása lesz a  Google-nak. Mégis, azt a zavarta, ami jelenleg a Youtube ingyenes jellege és a fizetős zenei szolgáltatás között feszül nem oldaná meg…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4913666312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása