Free Music!

A legnagyobb online rádió a podcastingot is forradalmasítaná

2019. január 30. - Pléh Dániel

Lassan 2 éves lesz az a bejegyzésünk, amelyben arról irtunk, 2017 lehet a Podcasting áttörésének az éve. 2017 még nem az az év volt, de 2019 minden valószinűséggel már valóban az lesz, lehet majd.

 Egyrészt mert maga a Podcast hallgatottság is egyre inkább emelkedik.  Az elmúlt 5  évben  lényegében megötszöröződött, és most már imntegy 73-75 millió  amerikai, azaz a teljes lakosság harmada hallgat havi rendszereséggel podcast tartalmakat.A havi gyakoriságú  hallgatás persze messze nem számít gyakorinak- Hetente ezzel szemben a tengerentúliak 83%-a nem hallgat Podcast tartalmakat és ennek legfontosabb okaként azt határozták meg, hogy nem tudják, hol keressék őket…  

podcast_apple_1.jpg

2 évvel ezelőtt azt írtuk, hogy az igazi robbanást azonban az hozhatja majd el, hogyha az igazán meghatározó streaming piaci szereplők is meglépik a podcast tartalmak streaming szolgáltátásba való  mély integrációját.

Ennél is jelentősebb lépés lehet ugyanakkor az, amin a világ vezető on-demand rádiószolgáltatója, a Pandora dolgozik. A kaliforniai cég ugyanis nem kevesebbet tett és tesz, mint hogy azt a megoldást és módszertant, amelyet a zenei tartalmakra több közel 20 évvel ezelőtt kitaláltak és amely miatt alapvetően a konszenzus az, hogy a Pandora tartalomajánlása még ma is eljettebb és pontosabb ,mint az Apple vagy a Spotify  ajánlásai, a podcast tartalmkra is  alkalmazni fogja.

pandora_podcast.jpg

Arról, hogy maga a Music Genome Project mi is volt keretes részben olvashattok, most fókuszáljunk a Podcast verziójára mindennek. A Podcast Genome projekt célja ugyanis nem kevesebb, mint hogy ahogyan a zenei tartalmak esetében is, a Podcats tartalmakra is létrehozzon egy olyan könyvtárat, amelyben az egyes tartalmak különböző kritériumok alapján vannak felruházva metaadatok széles tárházával.

Minden idők legjelenetősebb zenei metadata projektje-  A Music Genome Project

A Music Genome projekt, bár neve kissé fellengzősen hangzik, valóban nincsne hozzá foghat méretű zenei metadat projekt.   Hiszen immáron lassan 20 éve zajlik az adatok gyűjtése, értékelése és ad hozzá a projekt ezek alapján finom  jellemzőket- mintegy 400 kritérium alján-  minden egyes dalhoz a Pandora zenei adatbázisában. A Music Genome Project az tehát, ami a különböző zenei tartalmak metadatokkal való felruházása révén egy másodlagos zenei hálót alakított ki a Pandora zenei adatbázisában.

music_genome.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mindez pedig tulajdonképpen a sikeré és annak a kulcsa, hogy ezen a téren  mai napig a kaliforniai cég számit az etalonnak. A social rádió szolgáltatások esetében ugyanis a legfontosabb az, hogy mennyire sikerül a zenefolyamban levő elemeknek az egymáshoz viszonyított kapcsolatát meghatározni. A jó social rádiókban ugyanis a legélvezetesebb az, ahogy az ember saját képére tudja formálni az adókat, miközben újabb és újabb zenéket ismer meg.

 

A Podcast Genome Project 1500 jellemző alapján tud tartalmakat  jellemezni, kezdve a tartalom tipusától,  besorolásán , a podcast tulajdonosán át a különböző hallgatottság – likeok, indítások száma-  alapú adatokig. Ezeket aztán  mesterséges intelligencia algoritmusok,neurális hálózatok illetve humán ellenőrzés révén pontositják, harmonizálják, csak úgy, mint anno a Music Genome Project esetében. A végeredmény pedig már el is érhető a Pandora alkalmazásában a Recommended Podcasts For You szekcióban, de természetesen már a keresésben illetve a különböző ajánlókban is megjelennek a Podcast ajánlatok.

És nem kevés podcastról beszélünk! Már az induláskor  mintegy 100 ezer  hír, zenei, vicces, technológiai, szórakozató gyerekeknek szóló vagy éppen  tudományos témájú podcast közül lehet választani.  

És a Podcast Genome Projectnek köszönhetően ez a hatalmas menyiségú podcast a Pandora alap tevékenységével, a zenei tartalmakkal integrálva jelenik majd meg.  A határok elmosódnak, a különböző zenei tartalmak. függetlenül attól, hogy pontosan mis is a formátumuk, hosszuk egy helyen, a saját izlésünknek megfelelően jelennek majd meg.  Ennél nagyobb segítséget pedig nehezen kaphatna a Podcast tartalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9514513180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása