Free Music!

Diszkont áron hódítana a Spotify Kelet-Európában

2020. augusztus 31. - Pléh Dániel

A világ digitális zenei bevételeit 5-7 hatalmas piac ( Egyesült Államok, Japán, Egyesült Királyság, Németország, Brazília, Franciaország, Ausztrália) adja ki. Több olyan ország is van ugyanakkor, amely népessége alapján igen komoly digitális zenei bevételekkel kecsegtethet.

spotify_russia_welcome.jpg

Az egyik ilyen ország Oroszország. Az orosz piac veszélyes amolyan igazi mély víz a streaming szolgáltatók számára. Egyrészt azért, mert Oroszország, amely sokáig, a legalitás és illegalitás határán mozgott és ahol a legális szolgáltatások terjeszkedését a roppant népszerű szürke tartományban mozgó szolgáltatások mellett az a fizetési megoldások hiánya is gátolta. Másrészt pedig azért, mert a helyi szereplők az illegalitás határán egyensúlyozva felépített hatalmas ügyfélbázisukat most már igen ügyesen tudják prémium előfizetőkké konvertálni.

A nagy nemzetközi szereplők számára így az orosz piac egyszerre fontos is és nehéz terep is. A Deezer lassan 10 éve van jelen Oroszországban, mégsem tudott meghatározó szereplő lenni, az Apple Music sikeresebb, de sikere ugyanakkor veszteséggel is jár, járt, nem is kicsivel. A roppant árérzékeny orosz piacon ugyanis a streaming szolgáltatások előretörésével az a lá carte letöltő szolgáltatások bevételei drámai zuhanásba kezdtek.

3 millió előfizetőnél az orosz Spotify

Az orosz zenei piacról a legtöbbször, mint nem létezőről beszéltek az zeneipari szakemberek, kiadói képviselők. Mindez azonban alapjaiban változott meg 2016 májusában, ugyanis az orosz parlament alapjaiban változtatta meg a szerzői jogi törvényt, ami lökést adott a lokális streaming szolgáltatások...

Posztunk alanya, a Spotify nem teljesen új szereplő ezen a nagyon speciális piacon. Daniel Ek cégem r 5 évvel ezelőtt 2015áben is fontolgatta az orosz piacra való belépét, akkor elsősorban a Deezer terjeszkedésére adott válaszul.

2020-ban a Deezer már nem tekinthető a svéd cég valódi vetélytársának,  így a lépés- sokkal inkább tekinthető az Apple Music elleni védekezés részének. ( bár  globálisan lassan az Apple Music is egyre kevésbé tekinthető a Spotify kihívójának)  Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orosz piac 2019-bn globálisan az egyik legjobban teljesítő piac volt, 50%-ot meghaladó zeneipari bevétel növekedéssel.  

A fejlődő piacok. mint az orosz is- egyre fontosabb szerepet játszanak a növekedésre ítéltetett streaming szolgáltatások számára. A világ zeneiparának hosszú távú növekedése ugyanis az olyan, ma még fejletlen, de hatalmas potenciállal bíró piacok által  áll majd elő, mint az orosz vagy éppen az  indiai.

A Spotify és a többi streaming piaci szereplő számára intő és aggasztó jel, hogy a globális streaming növekedés már 2019-ben is lassult, 2020-ben pedig a koronavírus hatás miatt szinte megtorpanhat majd.  A fejlett nyugati piacok esetében pedig már a streaming növekedés szinte megállt.

A svéd cég az Apple-el szemben- amely számára a zene amúgy sem bevételi kérdés- több okból kifolyólag is  ( például mert nincsen egy évente több millió darabban értékesített, felülárazott hardvere) a feltörekvő piacokban látja a kiutat.  Azokban a feltörekvő piacokban, ahol és amelyekben a potenciál valóban hatalmas, csak nem a nyugatihoz hasonló árakon…Az orosz piac esetében ez azt jelenti, hogy a havi előfizetési dj, a nyugti országokban megszokott 5-10 dolláros árhoz képest  alig tbb, mint 2 dollárért lesz elérhető.

Hogy a Spotify miért várt ilyen sokat az orosz piaccal arra több válasz is adódhatna, a leglogikusa még is az, hogy mostanra érett meg akkorára a piac, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. 2019-ben 247 millió dolláros volt az orosz streaming piac, ami nem rossz  különösen a korábbi adatokat ismerve)  de messze nem akkora, mint egy brazil vagy egy indiai vagy egy kínai piac.    

További nehezítő tényező, hogy az orosz  streaming piac 80%a a hely szereplők kezében van, így az szinte kizárható, hogy Daniel Ek csapat gyors és átütő sikert tudna aratni Putyin országában.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6614969422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása