Free Music!

Ők lehetnek a Tik-Tok utódai

2021. január 27. - Pléh Dániel

.Amikor a 2020-as évre szóló zeneipari jóslatainkat megtettük, az egyik közűlük az volt, hogy a 2020-as év és évtized egyik meghatározó eleme a  Tik-Tok, az Instagram és társaik térnyerésével egy újfajta tartalom típus a user modified content jelenik meg.

Ezen a téren a legnagyobb sikert 2020-ban egyértelműen a Tik-Tok aratta, amely egészen brutális tempóban növekedett az év során!

tiktok_rivals.jpg

A piacon az ismert nevek- Tik-Tok, Snapchat, Instagram- mellett ugyanakkor más szereplők is jelen vannak, és egyáltalán nem biztos, hogy nem ők  zárkóznak majd fel leghamarabb  a kínai óriás közvetlen közelébe.

Kuaishou

Az ugyancsak kínai Kuaishou 2011-ben alakult, Pekingben. A szolgáltatás fő funkciója alapvetően ugyanaz, mint a nagy rivális Tik-Tok illetve Instagram  esetében, azaz a szolgáltatás rövid, ultra rövid videók feltöltését, képek megosztását illetve élő közvetítéseket tesz lehetővé.

kuaishou.jpg

A Kuaishou növekedése- mégha el is, marad a Tik-Tok-étól,felettébb figyelemre méltó volt. 2017-ben- amikor a nyugati sajtó először felfigyelt a cégre- napi szinten 40, havi szinten 100 millió aktív felhasználója volt- mindez 2020-ra az ötszörösére nőtt, hiszen az alkalmazást napi szinten 200 millió kínai használta.2020-ban az alkalmazásban 13 milliárd videó volt megtalálható! A cég 2019-ben a második, tavaly pedig az ötödik legjobban növekvő  videó és fotómegosztó alkalmazás volt globálisan!

Nem meglepő, hogy a kínai Telco és média óriás, a Tencent 2 milliárd dolláros befektetést fontolgat  a Tik-Tok  “kistestvérében”! Abban a cégben, amelynek a végső célja nem titkoltan ugyanaz, mint a Tik-Tok-nak: a New-York-i tőzsde!

Triller

A Tik-Tok üldözösében legmesszebb talán a Triller jutott.  A cég azért is lehet a kínai cég legjelentősebb kihívója, mert nem kínai…A New York- alapítású, de azóta Los Angelesbe költözött  cég alig 5 évvel ezelőtt alakult  és növekedése kis késéssel szinte teljesen kínai vetélytársát másolja.

triller.jpg

Annyiban ugyanakkor az “amerikai Tik-Tok” más, hogy hirtelen volt komoly piaci szereplővé, nem kis mértékben Donald Trump Tik-Tok és Kína ellenes kirohanásainak köszönhetően.

us-tiktok-alts.png

A cég a Tik-Tok sikerén felbuzdulva tudott 200 millió dollár feletti befektetői összeget bevonni, hogy aztán  saját maga is a Tik-Tok egyik  vásárlójelöltjeként  tűnjön fel és lépjen tőzsdére!  A zeneiparban a szokatlan tőzsdei megjelenések a Spotify óta nem szokatlanok, de a Triller esetében talán még a Daniel Ek-ék féle ügyeskedését is sikerült felülmúlni.

A keleti parti cég ugyanis egy alig hallott megoldással, az SPAC( merging with a special purpose acquisition company ) segítségével szeretne megjelenni a tőzsdén. A SPAC lényege, hogy az erre a célra létrejött cégek IPO, azaz klasszikus értelemben vet tőzsdére menetel keretében gyűjtenek arra pénzt, hogy aztán nem publikusan kereskedhető cégekkel összeolvadva azokat a tőzsdére segítsék.  

A -természetesen meg nem erősített- információk alapján a Triller többségi tulajdonosa, a Proxima Media közel 20 SPAC-val tárgyalt. A célja ezeknek a tárgyalásoknak, hogy segítségükkel a cég 2021 első negyedévében meg tudjon jelenni a tőzsdei parketten.

Ami szakmai részt illeti a Triller sok tekintetben jóval előrébb áll, mint kínai vetélytársa.  Ugyanis aláírt vagy nagyon előrehaladott állapotban levő szerződésekkel rendelkezik lényegében az összes fontos zenei kiadóval.

A Triller számain ugyanakkor az is nagyon jól látszik, hogy a cég ismertsége és sikere roppant mértékben függ a Tik-Tok sikertelenségétől, illetve annak betiltásának lehetőségétől. Amint az a Sensortower piackutató cég adataiból látszik a Fehér Ház bejelentésének hatására napok alatt közel a 30.szorosára nőtt az alkalmazás letöltéseinek száma.

Firework

Jó eséllyel a kihívók közöl a redmondi Firework a legkevésbé ismert. Mindez  feltehetően így is maradt volna, ha egy  igazi nagyágyú, a Google nem fejezi ki érdeklődését a cég iránt…Mindemellett a Firework ismeretlenségének oka az is ( lehet), hogy messze-messze ez a legfiatalabb Tik-Tok vetélytársak közül… Ahhoz képest, hogy 2020 márciusában hozta létre az alkalmazást a Redmondi Loop Now Technologies ,  az év közepére már 100 millió dolláros értéken tudott  újabb befektetéseket generálni, és mindez a Google érdeklődés előtt volt…

firework-app-screenshots.jpg

A Firework ugyanakkor nem csak “fiatalságában” tér el a fentebb említett vetélytársaitól. Az alkalmazás tulajdonosok az appot ingyenesen használhatják és tölthetnek fel 30 másodperces mini zenei klipeket.   Annak érdekében, hogy a felhasználókat ösztönözzék a tartalmak létrehozására  a Firework app lehetővé teszi a videók gyűjtését, kedvencek közé helyezését illetve megosztását más közösségi platformokon.   A legjelentősebb unikalitása talán azonban az, hogy a platformon heti rendszerességgel rendeznek címke versenyeket, ahol is bizonyos címkéket használó videók tulajdonosai között sorsolnak ki nyereményeket vagy gyűjtenek összeget nemes célokra.

Üzleti modelljét tekintve a redmondi cég ( nem a Microsoft) a hirdetésekre fókuszál. A cégnek kétféle bevételi forrása van: A legmarkánsabb a már említett, leginkább a Youtube videókba ágyazódó hirdetésekre illetve a címke szponzorációkra fókuszáló hirdetési bevételek, illetve e-commerce bevételek.Utóbbiak egyelőre még csak gyerekcipőben járnak, de acélja a cégnek, hogy a Fireworks videók alatt is megjelenhessen majd a vásárlás gomb.

A Firework igazi értéket azonban nem ez, és nem is az ügyfélszámai adják,adhatják, hanem sokkal inkább a Reveal névre hallgató szabadalma, amely segítségével valós időben szerkeszthetjük, fekvő üzemmódban a videókat az alkalmazáson belül.

Hogy miért is érné meg a Google számára az akvizíció, mindenekelőtt és elsősorban azért, mert a Youtube hagyományos videókban meglevő dominanciáját a Fireworks-re építve  kialakíthatná az ultra rövid videók terén is a cég.Mindez pedig fontos lehet  abban is, hogy a Tik-Tok hosszú rávon ne nőhessen az Alphabet fejére hirdetési szempontból, és azért is, mert a Facebook a helyzetet felismerve már korábban belépett erre a piacra, igaz eddig minimális sikerrel.

 

Arra persze semmi garancia nincsen, hogy bármelyik cég, akár csak meg közelíteni is meg tudja majd a Bytedance üdvöskéjét, arra azonban, hogy a Tik-Tok-tól egyre inkább tartó, rá egyre inkább figyelő nagy médiacégek számára jó akvizíciós célpontok legyenek, jóval több.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4515348142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása