Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjött az új, nehezebben hamisítható, korszerűbb 1000 forintos bankjegy - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai sajtótájékoztatóján.

Az új bankjegy egyik újdonsága a "villogó" holló: a bankjegy előoldalának közepén ugyanis vagy egy holló, amelynek színe a bankjegy mozgatására bíbor színről zöldre vált és vissza. Emellett új biztonsági elemeket kapott az új pénz, például rejtett kép, mikroírás található rajta. (Az új ezrest, a villogó hollót és a többi biztonsági elemet itt nézheti meg.)

Menetrend

Az új bankjegy augusztus 24-től jogilag ugyan hivatalos fizetőeszköznek számít, de a készpénzforgalomban csak jövő márciustól jelenik meg, a régi ezresekkel pedig 2018. október 31-ig lehet majd fizetni.

Az ezres bemutatásával az utolsó szakaszába lépett a 2014-ben elindított magyarországi bankjegycsere, amely az új 10 ezer forintos bevezetésével indult, majd 2015-ben az új 20 ezres megjelenésével folytatódott. Az új kétezrest és ötezrest tavaly mutatták be, forgalomba pedig az idén kerültek. A régi bankjegyekkel viszont július végétől már nem is lehet bárhol fizetni, de azért még több millió ötezres és kétezres vár arra, hogy visszakerüljön a jegybankba.

Az új ezres után egy bankjegy jön még, az ötszázas, amely jövőre jelenik meg.

Az új ezerforintos Forrás: MNB

Zajlik az érmecsere is

Bár kevésbé látványosan, de a bankjegycserével párhuzamosan zajlik az érmék cseréje is: a 2012-es alkotmánymódosítással miatt ugyanis az új érméken a korábbi Magyar Köztársaság helyett a Magyarország felirat szerepel.

Hol tart az érmecsere?
ÉrmeMennyi van forgalomban? (darab)Mennyi új érme van forgalomban? (darab)
5 forintos142 millió550 millió
10 forintos85 millió338 millió
20 forintos72 millió291 millió
50 forintos36 millió153 millió
100 forintos3,2 millió171 millió
200 forintos15 millió130 millió
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A már forgalomban lévő régi - Magyar Köztársaság felirattal rendelkező - érméket a jegybank nem vonja be, ezek továbbra is törvényes fizetőeszköznek számítanak. Pusztán arról van szó, hogy az újonnan kibocsátottakon szerepel az új felirat.