Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők szerint a vizsga jelenlegi formája nem alkalmas arra, hogy kiszűrje, ki lesz alkalmas a pedagógus pályára. A Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központjának főigazgatója szerint 18 éves korban még kiforratlan a személyiség, ezért nagyon nehéz megállapítani egy ilyen korú fiatalról, hogy igazán elhivatott pedagógus lesz-e.

A pályaalkalmasságot csak pedagógiai és pszichológiai tesztekkel, valamint tréningekkel, szituációs játékokkal lehet megállapítani - magyarázta Forgács Tamás, hozzátéve: ezeket lebonyolítani azonban szinte lehetetlen.

Munkacsoport felállítását javasolja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amely változtatna a jelenlegi pedagógus alkalmassági vizsga rendszerén - mondta a HÖOK elnökhelyettese. Kovács Péter szerint a neveléstudományi és a pszichológia területén tevékenykedő kutatók, valamint egyetemi oktatók mellett a gyakorló iskolák pedagógusait is bevonnák a munkába.

A jelenlegi teszt csupán egy motivációs beszélgetés - mondta az InfoRádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. "Ha valaki meg tud szólalni, akkor gyakorlatilag szinte már alkalmassá válik" - mondta. Bár az érdekképviselet vezetője az InfoRádió szeirnt egyetért a javaslatban foglaltakkal, szerinte azonban "inkább az a kérdés, lesz-e kit vizsgálni."

A legnagyobb gond ugyanis, hogy nem tudni, lesz-e elég jelentkező a pályára. Rendkívül alacsony pontszámmal lehet bekerülni a pedagógus szakokra, és sokan hagyják el a szakmát - mutatott rá Szűcs Tamás, aki úgy véli, lehet erről beszélni, de nem ez a legnagyobb probléma a szakmában.