Otthon

8 szobanövény, amely tisztítja a lakás levegőjét

Legtöbben nem is gondoljuk, hogy a megfelelően kiválasztott szobanövények nemcsak otthonunk díszei lehetnek, hanem akár a mérgező anyagoktól is megtisztítják a lakás levegőjét. A mai méreganyagoktól hemzsegő világunkban pedig ez nem elhanyagolható szempont.

A szobanövények méreganyagoktól szabadítják meg az otthonunkat. Nehéz elképzelni, de otthonunk levegője is telis-tele van különféle anyagokkal, amelyek erősen egészségkárosítóak. Ilyen például az alábbi hatféle vegyület:

Benzol: A legegyszerűbb aromás szénhidrogén. Képlete: C6H6. Színtelen, jellegzetes szagú folyadék és erősen rákkeltő hatású.

Formaldehid: Erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul. A szmog egyik összetevője, mérgező és rákkeltő hatású.

Triklór-etilén: Színtelen, jellegzetes szagú, nagy sűrűségű folyadék. Kis mennyiségben altató hatású, nagy mennyiségben mérgezést okozhat. 

Toluol: Az egyik leggyakrabban előforduló talajszennyező anyag, a talajvízzel is bejuthat a szervezetbe.

Xilol: A legnagyobb mennyiségben oldószerként használják. Emellett lakkok, festékek, ragasztók, rovarirtó szerek készítésekor is alkalmazzák. 

Ammónia: Nitrogén és hidrogén vegyülete, képlete NH3. Normál állapotban jellegzetes szúrós szagú, gáz halmazállapotú anyag, maró és mérgező hatású.

Most 8 olyan szobanövényt mutatok, amelyek pontosan a fenti méreganyagoktól szabadítják meg otthonunkat. A legtöbb szobanövény szinte minden magyar lakásban fellelhető, de bármelyik virágboltban könnyen beszerezhetőek.

8 szobanövény, amely tisztítja a lakás levegőjét

A folytatásért kattints a Saját otthon projekt caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top