Gasztro

Ellenállhatatlan szilvás sütik

A szilva az egyik leghálásabb alapanyag, ha sütikről van szó. Édes, de kicsit savanyú is, levet ereszt, de nem áztatja el a süteményünket, és akármilyen sütibe kerül, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon-nagyon finom lesz. Hoztunk is néhány ellenállhatatlan szilvás sütit.

Ha te is azok közé tartozol, akik annyira szeretik a szilvát, hogy minden héten készítenek egy adag szilvás gombócot, és szilvalekvártól roskadozik a kamrapolc, akkor ezt a gyűjteményt imádni fogod! 

Fordított szilvatorta

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • néhány ek. hideg víz
  • 5 dkg porcukor

A gyümölcshöz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 10-15 db szilva
  • 1 db vaníliarúd

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. A szilvát megmossuk, magjukat kivesszük, cikkekre vágjuk.

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az szilvadarabokat, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles gyümölcsöt. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.

 

Szilvás clafoutis

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 125 g liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg szilva

A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

Rumos-szilvás kalácspuding

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Hozzávalók:

  • a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
  • 2 ek. szilvalekvár
  • 50 ml rum
  • 200 g porcukor
  • 400 g (akár száraz) kalács
  • fél citrom leve
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 400 ml tej
  • 6 tojás
  • 400 g alma, körte vagy szilva

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Szilvás-gyömbéres diótorta

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

  • 175 g liszt
  • 110 g cukor
  • csipet só
  • 2 db tojás
  • 175 g vaj
  • 6 g (kb. 1 tk.) sütőpor
  • 100 g darált dió
  • 1 lapos tk. őrölt gyömbér
  • 50 dkg kimagozott szilva

Hozzávalók a fahéjas mascarponekrémhez:

  • 2 ek. cukor
  • 1 lapos tk. őrölt fahéj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 20 dkg mascarpone

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a diót, az őrölt gyömbért és a sót. Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.

A szilvából 40 dkg-ot kisebb darabokra vágunk, és lazán a tésztába forgatjuk. A tésztát a tortaformába öntjük. A maradék 10 dkg szilvát felezve a tészta tetején szépen elrendezzük, kissé bele is nyomjuk. Előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük.

Közben elkészítjük a fahéjas mascarponekrémet. A mascarponét egy nagyobb tálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel krémessé keverjük. Végül az őrölt fahéjat is beleforgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

A kész tortát hűlni hagyjuk. Tálaláskor minden szelethez kanalazunk egy evőkanállal a fahéjas mascarponekrémből.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Szilvás krémes

Szilvaszezon: 3 ínycsiklandozó sütirecept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • kevés tej

A krémekhez:

  • lásd az elkészítésnél

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot. 
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.

Szilvás morzsa

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 30 dkg szilva (magozott súly)
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál cukor
  • fél citrom frissen facsart leve 
  • 8 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 4 dkg zabpehely finomra darálva
  • 8 dkg nádcukor

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

Habos szilvás pite

Ellenállhatatlan szilvás sütik

Töltelék:

  • 1 csipet só
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg (barna) nádcukor
  • 2 evőkanál (vagy zsemlemorzsa) búzadara
  • 1-1,2 kg szilva

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db (opcionális) citrom reszelt héja
  • 20 dkg porcukor

Teteje:

  • 5 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál citrom leve
  • 3 evőkanál porcukor

A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük. A szilvát kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. 20 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük. Megszurkáljuk és ráhalmozzuk a szilvás tölteléket. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd ráhalmozzuk a pitére. 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Krémes szilvás kocka

Szilvaszezon: 3 ínycsiklandozó sütirecept

Hozzávalók:

A piskótatésztához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. finomliszt
  • 6 ek. kristálycukor
  • 1 kk. natúr kakaópor

A szilvás töltelékhez:

  • 1 kg szilva
  • 2 ek. kristálycukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 kk. őrölt fahéj 

A krémhez:

  • 1 cs. vaníliaízű pudingpor (főzni való)
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj/sütőmargarin
  • 4 dl tej
  • 4 ek. kristálycukor

A díszítésnek:

  • reszelt étcsokoládé tetszés szerint 

Az előzőleg alaposan megmosott szilvát vágjuk félbe, és magozzuk ki. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.

A piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.

A maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit, hogy szép “cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25 percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a sütőpapírt húzzuk le.

A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva tálaljuk.

Még több szilvás recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top