Gasztro

Ő az ember, aki azzal keres pénzt, hogy súlyos tejfüggő

Bas de Groot megőrül a tejért, még az esti chipshez is azt iszik. Az ökológiai gazdálkodó arra tette fel az életét, hogy a tejek közötti különbséget megfejtse, és a gazdálkodóknak segít teheneik számára megfelelő étrendet kialakítani. Ő a világ első tej-sommelier-je.

2015-ben még azt nyilatkozta egy holland élelmiszer-magazinnak, hogy gyakorlatilag tejfüggő, aki napi 4 liter tejet iszik. Mára a napi tejadagja lényegesen lecsökkent, de továbbra is elbűvölőnek tartja a fehér italt. Lelkesen tanulmányozza a különböző vidékekről és tehenektől származó tejet, így nyerte el a tej-sommelier címet.

A Great Big Story videójában de Groot egy tejtermelővel beszélget, és elmagyarázza neki, mit is jelent a hivatása, és mennyiben különbözik a munkája az éttermekben dolgozó kollégáitól. De Groot nagyon hasonlóan gondolkozik a tehéntejről, mint a legtöbben a borról, vagyis szerinte az isteni nedű kialakulásában a legfontosabb tényező a föld. Továbbá a vidék éghajlata, a növényzet is fontos szerepet játszik a tej minőségében.

Mivel munkájára nem jellemző, hogy éttermekben ajánl tejet, így inkább gazdálkodóknak segít megfelelő tehénétrendet kialakítani a legjobb minőségű tej eléréséhez, illetve élelmiszeripari vállalatoknak ad tanácsot, hogy honnan vásároljanak megfelelő tejet a sajtok és joghurtok készítéséhez.

Szerinte egyébként a legjobb a tej a nyers tej, ami teljesen zsíros és fűvel táplált tehénből fejték. “Ez a fajta tej teljes ízskálával rendelkezik. Nagyon jó vagy nagyon rossz is lehet, de biztosan nem lesz unalmas” – mondja Bas de Groot tej-sommerlier.

Egy amszterdami tejbárban hetente tartanak tejvacsorákat, amelyeken részt vesz a hivatásos tejkóstoló is. Bas de Groot ilyenkor a tej minden titkát feltárja, sőt azt is megállapítja, hogy a tej, illetve az azt szolgáltató tehén melyik farmról való, mit legelt aznap, és még az sem kizárt, hogy azt is megmondja, mikor fejték meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top