Aktuális

Összevonnák a felső tagozatokat

Sokat spórolni nem lehet rajta, viszont számos nehézség és konfliktus forrása lehet a kormány terve a kistelepülési felső tagozatok összevonásáról.

Újra előkerült a kormány terve a kistelepülési kisiskolák felső tagozatainak összevonásáról – írja a HVG

A lap Totyik Tamás, a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola tanárának tavalyi cikkét említi, mely felsorolta, miért nem lett végül semmi korábban a tervből: egyrészt a települések lejtőre kerülhetnek, ha az iskoláikat elvesztik, másrészt az eltérő kultúrájú diákok egy osztályba zárásából komoly etnikai konfliktusok lehetnek. Ráadásul sok járási központban a technikai feltételek sem adottak az összevont felső tagozatok számára.

Tavaly egy uniós pályázatot is kiírtak kétszáz oktatási intézmény fejlesztésére, ám ezt végül visszavonták.

Totyik Tamás a lapnak elmondta: az Emmi helyettes államtitkárától egy szakmai továbbképzésen azt hallotta, hogy a kistelepüléseken a jelenlegi iskolaműködtetés nem tartható fenn sokáig. A minisztérium főosztályvezetője pedig jelezte, hogy ha átállnak a 9 évfolyamos oktatásra, a 6+3 évfolyamos rendszer előnyösebb lesz, mert így minden kistelepülésen megmarad 6. osztályig az iskola. Amikor felmerült, hogy ez azt jelenti-e, hogy a felső tagozatok megszűnnének a kistelepüléseken, a minisztériumi főosztályvezető tiltakozott a feltételezés ellen.

Nem világos ugyanakkor, hogy a felső tagozatok összevonásának milyen pénzügyi haszna lenne, a lapnak nyilatkozó szakember szerint sokat nem lehetne vele spórolni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint sem kell minden településre felső tagozat, ugyanakkor a jól működő intézményeket békén kellene hagyni. Vagyis minőség alapján lenne érdemes dönteni az összevonásokról. Mindemellett nem mindegy az sem, hogy az eseleges központokat hogyan tudnák elérni a diákok.

Totyik Tamás szerint ha a felső tagokzatokat összevonják, a szülők nagyobb valószínűséggel íratják majd eleve abba az iskolába a gyereküket, ahol a felsőt is ki tudja járni. Ezt pedig a kistelepüléseken fennmaradó alsó tagozatok  sínylenék meg.

Az Emmi a lap megkeresésére közölte, nincs döntés arról, hogy a köznevelés átáll a 6+3 évfolyamos rendszerre és annak sincs nyoma a jogszabályban, hogy a felső tagozatokat egy nagy, országos terv végrehajtásaként összevonnák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top