Egészség

Most kell bárányhimlő ellen oltatni a gyereket, hogy iskolakezdésre védett legyen

Az iskolakezdéssel gyakran járványszerűen söpör végig a gyerekek között a bárányhimlő, pedig érdemes lenne védőoltással megelőzni a betegséget.

Augusztus második felében meg kellene kapniuk a gyerekeknek a bárányhimlő elleni vakcina második adagját is ahhoz, hogy védetten kezdhessék a tanévet. A Magyar Nemzet szerdai számában idézett tanulmány szerint Magyarországon a betegek 60 százalékát nem is jelentik, a fertőzöttek száma így évente 97 ezer körül alakul.

A szeptemberben óvodába, iskolába kerülő gyerekek között sokszor járványszerűen söpör végig a lázzal, viszkető hólyagos kiütésekkel járó bárányhimlő. Szakértők szerint azért célszerű védőoltással megelőzni az esetek többségében enyhe lefolyású betegséget, mert különböző szövődmények léphetnek fel.

A védekezés szempontjából az az optimális, ha a kisgyermekek a közösségbe kerülés előtt, 15 és 18 hónapos korban kapják meg a védőoltást – közölte a Magyar Nemzettel Janitsáry Anna infektológus szakorvos.

A két adag vakcina ára összesen 20 ezer forint körül mozog. Több magyarországi településen önkormányzati finanszírozású program indult a bárányhimlő megelőzésére, de országosan nem tartozik a kötelező, térítésmentesen elérhető oltások közé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top