Egészség

A nagy bárányhimlő-dilemma: oltassunk vagy ne?

A legutóbbi évek egyik állandó vitatémája a bárányhimlő elleni védőoltás létjogosultsága. Egy laikus számára mindkét oldal meggyőző érveket vonultat fel, az ellenzők és a mellette voksolók is. Akkor most kinek higgyünk, mi az igazság a bárányhimlővel kapcsolatban?

Mivel a bárányhimlő elleni védőoltás nem kötelező, minden szülő maga döntheti, remélhetőleg a kellő információmennyiség birtokában, hogy beoltatja-e gyermekét a bárányhimlő vírusa ellen, vagy sem. Ehhez azonban nem szabad csak a szomszédra vagy a sógornőre hagyatkoznunk. Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk a betegség és a védőoltás következményeiről egyaránt.

Miért pont a bárányhimlő?

Hazánkban a leggyakrabban bejelentett fertőző betegség a bárányhimlő. Évente 40-50 ezer új esetet regisztrálnak, ebből 350-400 kisgyermek szorul kórházi kezelésre. A bárányhimlő betegséget okozó varicella zoster vírus rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel terjed. Ráadásul már a tünetek megjelenése előtti napokban is fertőz, így elkerülni szinte lehetetlen.

Bárányhimlő mikor?

A bárányhimlő sohasem jön jókor. A kisgyerekkorban elkapott fertőzés az esetek nagy részében enyhe lefolyású, köhögéssel, hőemelkedéssel, torokfájással és piros pöttyökkel jár. De egyre gyakoribb, hogy olyan súlyosabb szövődményeket is a bárányhimlő számlájára lehet írni, mint:

  • kiszáradás
  • idegrendszeri gyulladás
  • tüdőgyulladás
  • ízületi és csontgyulladás
  • szívizom- és májgyulladás
  • agyvelőgyulladás
  • vérmérgezés

Ha valaki gyerekkorában nem esett át a fertőzésen, annak bármikor esélye van azt később is elkapni. Ebben az életkorban ötször nagyobb a kockázata a súlyosabb szövődményeknek: tüdőgyulladás, agyvelő-, máj- és hasnyálmirigy-gyulladás is jelentkezhet. Ráadásul a betegségen még át nem esett terhes nők magzatára kifejezetten veszélyes az első három hónapban. Ez az egyik legfőbb érve azoknak is, akik a gyerekkorban átvészelt bárányhimlő mellett vannak. Mondván: jobb ezen hamar túlesni gyerekként. De vajon igazuk van?

Bárányhimlő

Bárányhimlő elleni védőoltás

Az előző kérdésre válaszolva: ötven évvel ezelőtt még igazuk lehetett, hiszen akkor még nem állt rendelkezésre védőoltás, most viszont egy + egy emlékeztető oltással lehet védettséget szerezni és teljesen elkerülni a bárányhimlő okozta kellemetlen, vagy akár életveszélyes tüneteket, szövődményeket. Ha valaki védőoltás mellett mégis megbetegedne, a betegség lefolyása sokkal enyhébb lesz.

A védőoltás árnyoldalai?

A védőoltás beadatásával szinte 100%-os bizonyossággal elkerülhető a súlyos, szövődményekkel járó bárányhimlő. A lehetséges mellékhatások pedig:

  • az oltás helyén duzzanat, bőrpír jelentkezhet
  • magas (39-40 fok körüli) láz
  • ritkán kiütések is jelentkezhetnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top