Mézeskalács

Karácsonyi italok reggeltől estig

Minden évszaknak, ünnepnek megvan a maga jellegzetes hangulata, amelyet élményeink, benyomásaink alapján rögzítünk. A színek, az illatok és a hozzájuk fűződő emlékek meghatározzák a karácsonyt is.

A látszólag hűvös, kissé rideg téli világ tele van forró hangulattal, amelyet csábító, édeskés illatú, ízű fűszerek közvetítenek: a karácsonyi vásárokon ajándékok után mászkálva a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a kardamom aromája kering körülöttünk, süteményekből, italokból előbukkanva.

Karácsonyi italok reggeltől estig

 

Forró italok: 
Fűszeres forralt bor »
Fűszeres melegítő ital »
Fűszeres tea »
Mézes pálinka »
Forró vaníliaital »
Fahéjas forró csoki »
Ünnepváró almapuncs »
Csokipuncs »
Narancsgrog »

És ott van az orrbizsergető citrom és narancs, mely felpezsdíti immunrendszerünket, frissen facsarva, teához, vörösborhoz keverve, vagy kandírozva gyümölcskenyérhez adagolva.

Azt talán senki sem vitatja, hogy ködös, téli napokon nincs jobb dolog, mint a meleg paplan alatt meglapulva ízletes mézes gyümölcsteát vagy forró kakaót kortyolgatni,
miközben szűrt lámpafény mellett egy izgalmas könyvet olvasunk. Vagy illatos gyertyák hangulatvilágításánál, fürdőkádban lubickolva tervezgetni az ünnepi menüt, meghitt baráti beszélgetéseket folytatni egy öblös fotelban kucorogva, vörösboros punccsal melegítve magunkat.

A karácsonyi italokkal szemben elég magas a követelmény: melegítse át a hidegről érkező vendég szervezetét (vagyis legyen forró, de legalább magas alkoholtartalmú), derítsen jókedvre, legyen könnyen elkészíthető, de ugyanakkor ünnepi is. Ízletes, fűszeres, kedvcsináló a reggelihez vagy az ünnepi menühöz egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top