Szabadidő

Bezárja ingyenes mobiloldalait a Wikipedia

A világ 72 országában eddig adatforgalmi díj nélkül tudták böngészni telefonjaikon a Wikpedia Zero oldalait a felhasználók. Az online enciklopédia készítői most bejelentették, hogy megszűnik az ingyenesség.

Hat évig díjmentesen, adatforgalmi díj nélkül tallózhatta 72 ország közel 800 millió felhasználója a Wikipedia Zero oldalait, melyek megtekintése után a szolgáltatók nem számoltak fel adatforgalmi díjat. A Wikipedia most bejelentette, hogy bezárja a Wikipedia Zero oldalait, és nem újítja meg szerződését azzal a 97 mobilszolgáltatóval, akik lehetővé tették az oldalak ingyenes megtekintését.

A Wikipediát üzemeltető Wikimedia Foundation elárulta, hogy a probléma része a Wikipedia nevének viszonylagos ismeretlensége a megcélzott piacokon: a fejlődő országok nagy részében, például Mexikóban, Indiában és Nigériában rengetegen nem is hallottak róluk.

6 évig ingyenes volt a Wikipedia Zero 72 országban

By Vgrigas - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

A másik véglettel is adódtak gondok, több országban viszont kihasználták a Wikipedia Zero ingyenességét, és szerzői jogot sértő anyagokra mutató linkeket rejtettek el az enciklopédia bejegyzéseiben – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top