Utazás

Megszavazták: már biztosan drágulni fog a taxizás Budapesten

Csak az alapdíj több mint másfélszeresére nő július elsejétől. A taxisok szerint indokolt a döntés.

Jelentősen drágább lesz július elsejétől Budapesten taxival utazni: a Fővárosi Közgyűlés ugyanis szerdán elfogadta a taxisok javaslatára módosított taxirendeletet.

A jelenlegi 450 forintos alapdíj így több mint másfélszeresére, 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, 280-ról 300 forintra nő, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal, 70-ről 75 forintra emelkedik.

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot 18 igen szavazattal 5 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A hvg.hu szerint Tarlós István főpolgármester a szavazás előtt azt mondta:

majd ha túl drága lesz a tarifa, az emberek nem szállnak be a taxikba, hanem tömegközlekedéssel fognak közlekedni.

A taxisok több mint 87 százaléka kérte, hogy emeljék meg a tarifákat. Állításuk szerint erre azért van szükség, mert a taxik felelősség-biztosításának emelkedése és az online pénztárgépek kötelezővé tétele óta annyira alacsonnyá vált a taxisok nyeresége, hogy már keveseknek éri meg ezt az üzletet választani.

Vitézy Dávid a napokban a Facebookon fogalmazta meg véleményét a javaslatról. A BKK volt vezérigazgatója többek között azt írta:

A tarifaemelés kapcsán a passzív fővárosi hozzáállás szerintem nem helyes, a Fővárosi Önkormányzat hatósági ármegállapítóként az utasok érdekeit is figyelembe kell vegye – nem múlhat kizárólag a taxisokon, az ő kezdeményezésükön a tarifa emelése, ha azt egy fővárosi jogszabály és nem a piac határozza meg. Amikor az árakról tárgyalnak a taxisok érdekképviseletei a Fővárossal, akkor ott a Főváros dolga lenne az utasok képviselete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top