Életmód

A kávé a csapatmunkával is csodákat tesz

A kávé nemcsak az egyéni produktivitásunkra, hanem a szociális kapcsolatainkra is jó hatással van.

A legtöbbünk számára életmentő a reggeli első kávé, sokan pedig az irodában egy második bögrével indítják a napot. És milyen jól teszik! Amerikai kutatók ugyanis most arra az eredményre jutottak, hogy a koffeines kávé nemcsak az egyéni produktivitást, hanem a csapatmunka hatékonyságát is elősegíti. 

A kísérlet első részében egy egyetemista csoport felével itattak koffeines kávét, a csoport másik fele azonban csak a foglalkozás végén kapta meg italát. Mindkét csoportnak összetett témákról kellett ezután tizenöt percet beszélgetnie és pro-kontra érvelni a megoldási javaslatok mellett. Végül mindkét csapatot arra kérték a kutatók, hogy értékeljék ki a teljesítményüket. A kávéfogyasztók sokkal jobbnak látták saját és csapatuk munkáját is, mint a kávét nem fogyasztó csoport tagjai. A kísérletet később úgyis megismételték a kutatók, hogy az egyik csoportnak koffeines, a másiknak viszont csökkentett koffeintartalmú kávét adtak. Az eredmény hasonló lett, ismét sokkal jobb csapatjátékosoknak bizonyultak a koffeines kávét fogyasztók. 

(Forrás: Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top