Ha felborul az egyensúly - Egyensúlyban önmagaddal
Szponzorált tartalom

„A szülés óta rémálom a szex” – Nedvesedés nélkül

Bár nem törvényszerűen következik be, a hüvelyszárazság természetes jelenség a változó korú nőknél. Ha mindez a harmincas években jelenik meg, érdemes szakemberhez fordulni. A szexuálpszichológus szerint a probléma orvosolható, de ilyenkor a lélek mélyén is érdemes keresni a megoldás kulcsát.

Téves elképzelés, hogy a hüvelyszárazság csak a változó korba lépő nőket érintheti – hívja fel a figyelmet Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus. A hozzá járó páciensek ugyanis – bár nem mindenki ezért keresi fel – főként a harmincas korosztályból kerülnek ki. Mint mondja, természetes dolog, hogy változókorban a hormonok csökkenése miatt a hüvely nehezebben nedvesedik. Ha viszont egy fiatal nőnek vannak ilyen problémái, érdemes a lelket is gyógyítgatni. Feltéve, hogy nincsenek a háttérben hormonproblémák, a megoldás legtöbbször ott található. Emellett előfordul az is, hogy a fogamzásgátló okozza a libidócsökkenést, hüvelyszárazságot. Ilyenkor ajánlatos egy másik gyógyszert vagy védekezési módszert választani, hiszen annak nincs értelme, hogy valaki hormonkészítményt szed, hogy ne essen teherbe, és közben annak mellékhatásai miatt nem tudja élvezni a szexuális együttléteket.

Mi az a hüvelyszárazság?

A szexuális izgalom során beindul a mirigytermelés, amitől a hüvely nedves lesz, hogy könnyebben megvalósulhasson az aktus. „Van, akinél gyorsabban, van, akinél lassabban zajlik le ez a folyamat. A nedvesedés intenzitásának szempontjából az sem elhanyagolható, hogy a nő a ciklus melyik részében tart éppen. A természet nagyszerűen megalkotta ezt is: a peteérés időszakában ugyanis a hüvely alapból nedvesebb, így segíti a spermákat, hogy minél gyorsabban megtehessék az utat a számukra nem éppen kedvező PH-értékű hüvelyből a petesejt felé. A peteérés időszaka után a teherbeesésre kevés az esély, akkor a hüvely szárazabbá válik, de ez nem jelenti azt, hogy a szexuális izgalom hatására nem lesz nedves. Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a szex során a nedvesedés egyáltalán nem valósul meg, vagy annyira gyengén, hogy a behatolás továbbra is fájdalmas élmény a nő számára. Ez nemcsak kellemetlen, de a hüvelyben hámsérüléseket is okozhat, emiatt könnyebb elkapni egy fertőzést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hüvelyszárazság esetében sokszor lelki problémák (például sérelmek, félelmek a fájdalomtól, a szex tudattalan elutasítása, gondok a partnerrel) állnak a háttérben” – mondja Bede Zsuzsanna.

a tengernél párkapcsolat szex házasság

Képünk illusztráció. Jelenet a tengernél című filmből (Fotó: imdb)

A test nem hazudik

Nincs semmi baj a síkosítóval, de a szakember úgy látja, a fiatalok sokszor kizárólag ebben látják a megoldást ahelyett, hogy végiggondolnák, elegendő-e az előjáték, ráhangolódtak-e egymás testére, ki tudják-e fejezni egymásnak, hogy mi esne jól. „Volt olyan kliensem, aki cikinek tartotta elmondani, mit szeretne, inkább azt várta a másiktól, hogy találja ki, de olyan is előfordul, hogy maga sem tudja, mert nem ismeri a saját testét. Ha valami ellenérzésünk van a szexszel kapcsolatban, a testünk hüvelyszárazsággal is jelezhet, kendőzetlenül megmutatja az igazságot. Ezt tulajdonképpen egy tudattalan szexhárítás, aminek nagyon különböző okai lehetnek.

A szexhárítás leggyakoribb okai

  • korábbi kellemetlen emlék
  • párkapcsolati probléma
  • a teherbeeséstől való félelem
  • előző, félresikerült kapcsolat
  • traumatikus szülésélmény

Volt olyan kliensem, aki – bár még egy ideig együtt voltak –, a lelke mélyén már elutasította a férfit, amire a teste hüvelyszárazsággal jelzett. A szakítás nem oldotta ezt meg, a testi tüneteket a következő kapcsolatába is továbbvitte, hiába volt a nagy szerelem. Ekkor jutottak el hozzám. Miután feltártuk a múltat, derült fény arra, hogy a nő hogyan élte meg az előző kapcsolat végét, amikor ő maga még nem merte elmondani, hogy szeretne lépni, a teste viszont nem teketóriázott. Mindig egy batyuval megyünk a követező kapcsolatba, és nem lehet tudni, hogy milyen hatással van az előző az újra” – meséli a szexuálpszichológus.

A szülés a gócpont

Több évtizedes gyakorlat után szakértőnk azt állítja, a szexuális problémák oka sok esetben visszavezethető a szülés körüli időszakra. Megjelenhet traumás szülés után – ami teljesen érthető, hiszen éppen az intim tájékon érték rossz élmények a nőt. Ha elvesztette a kontrollt a saját teste felett, tárgyként bántak vele, vagy végeztek vele nem egyeztetett beavatkozásokat – legyen az akár egy gátmetszés –, mind-mind félelmet ültethetnek a szexuális

együttlétekbe. És akkor arról még nem is beszéltünk, milyen nagy feladat olykor a nőnek szembesülni a várandósság utáni testével. Akár ez is lehet a tudattalan elutasítás oka. Ha a férfi ledagadtozza a nőt a várandósság alatt, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy nem nedvesedik. Sajnos erre is van példa, de nem kell nagyon messzire menni, az is elég, ha nem érezte a támogatást a férfi oldaláról: „Előfordul, hogy a nő nem élte meg traumaként a szülést, de nem érezte, hogy a férfi igazán támogató erő lett volna akár a várandósság, akár a szülés során, esetleg azután.” Valami ilyesmiről beszél Noémi is, egy tizenhét hónapos kislány édesanyja: „A szülés óta küzdök hüvelyszárazsággal, gyakorlatilag egy rémálom a szex, már ott tartok, hogy kerülöm a lehetőségeket. Sajnos nagyon megszenvedtem a szülést, és kevés segítségem van, mert a férjem három műszakban dolgozik. Biztosan bennem van a félelem, nemcsak a fájdalomtól, hanem attól is, nehogy újra teherbe essek, és ez a sok szörnyűség újra megtörténjen velem.” Története nem egyedi, a különböző női fórumokon sokan számolnak be hasonlóról.

A szexuálpszichológus szerint az ilyen jellegű problémák megoldhatók, de nem csak síkosítóval, mert a lelket az nem gyógyítja meg: „Semmi baj a síkosítóval, de emellett érdemes szakembert felkeresni, akivel át lehet beszélni a problémát, fel tudják térképezni, mi áll a hüvelyszárazság hátterében. A férfinak ilyenkor a hüvelyt ajánlott kicsit nyugton hagyni, és más módon örömet okozni, hogy szépen lassan oldódjon a gát, és újra öröm legyen összebújni.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top