Aktuális

Genovai hídomlás: nem engedik vissza otthonuba a környéken lakókat

Több száz embernek kellett elhagynia a házát, a holmijaikért sem mehetnek vissza. Könnyen lehet, hogy lebontják az épületeket.

A hét elején összeomlott olaszországi Morandi-híd környékén álló házakból 630 lakost evakuáltak. A hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy további darabok törhetnek le a hídból.

A kiürített házakba tűzoltók mentek be, hogy kihozzák a lakók dokumentumait, néhány esetben pedig a háziállatokat. A lakókat viszont nem engedik be, hiába kérik néhányan, hogy összeszedhessék a gyógyszereiket – írja az Infostart.

Danilo Toninelli közlekedési és infrastruktúra miniszter az evakuálást követően csütörtökön azt mondta, előfordulhat, hogy le kell bontani a lakóházakat. Megígérte, hogy az érintett lakóknak találnak új otthont.

A kormány az autópálya-koncessziót üzemeltető céget és annak vezetését okolja a tragédiáért, mert nem tartották rendesen karban a hidat. Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes Öt Csillag Mozgalma 150 millió eurós bírságot vetne ki a vállalatra. Ám korábban éppen az Öt Csillag utasította el a híd újjáépítését.

A statikai szakértők és mérnökök szerint szinte biztos, hogy végzetes kivitelezési hiba miatt omlott a mélybe a híd egy szakasza. A tragédiában 38 ember meghalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top