Egészség

Kontaktlencséből támad a vakságot okozó amőba

Az utóbbi években jelentősen többször fordul elő a fertőzés. És ha valaki elkapja, általában legalább 25 százalékban károsodik a látása.

Súlyos látáskárosodást, vakságot idézhet elő egy egysejtű élősködő, amely számos helyen megtalálható a környezetünkben.

Az amőbás keratitis a szembe jutva okoz komoly gondot, és főként azokat a kontaktlencsét viselő embereket érinti, akik nem tisztítják megfelelően a lencséket – írja a 24.hu.

Az amőba a lencse és szem szaruhártyája között telepedhet meg, a meleg, nedves környezet ideális élettér számára. A szaruhártyán lévő mikroszkopikus sérüléseken keresztül képes akár vakságot is okozni.

A fertőzés ritka, ám az utóbbi években látványosan emelkedett az esetek száma. A londoni Moorfields szemkórházban korábban évente 8-10 páciensnél mutatták ki az Acanthamoeba keratitist, mostanra ez a szám évi 35-65-re emelkedett.

Érdemes odafigyelni, mert a betegek többsége legalább 25 százalékos látásromlással hagyta el a kórházat.

A fertőzést legjobb úgy lehet megelőzni, ha a kontaktlencséket megfelelő anyaggal, rendszeresen tisztítják. Kockázati tényező, ha valaki a lencséket hordva úszik, zuhanyozik, arcot mos vagy forró fürdőt vesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top