Otthon

Jön a falusi csok

A kormány azt szeretné elérni, hogy a kisközségekbe is költözzenek fiatalok.

A kormány a napokban jelentette be, hogy bevezetik a “falusi csok-ot”, amelynek lényege, hogy a legkisebb, 5000 fő alatti lélekszámú településeken a jövőben magasabb támogatási összegre számíthatnak az új otthonba költöző családok. A cél ezzel az, hogy több fiatal éljen a kisközségekben, és hogy többen dolgozzanak itt.

Erre összesen 30 milliárd forintot szán a kormány, és további tízmilliárdokat költenek majd óvodák, bölcsődék fejlesztésére, útfelújításra, új buszjáratok bevezetésére. Emellett lakást is adnának a háziorvosoknak, hogy ne maradjanak betöltetlen praxisok.

Az RTL Klub riportjából kiderül, hogy az 5 ezer fősnél kisebb településeken eddig alig vettek fel csok-ot – csak a Budapesthez közeli kisközségek jelentenek kivételt. A Hitelnet szerint azonban a kormány által tervezett támogatás sem változtathat önmagában ezen a tendencián, a legfontosabb az lenne, hogy dolgozni is tudjanak a fiatalok.

A kormány az új támogatási rendszer részleteit néhány héten belül hozzák nyilvánosságra. Egyelőre az sem dőlt el, hogy a jövőben kapnak-e majd csok-ot a gyermektelenek is, akik állami segítség nélkül maradtak a lakás-takarékpénztár támogatásának megszüntetésével.

Az RTL riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top