Egészség

Találtak egy tablettát, ami hihetetlen eredményekkel gyógyítja az AIDS-t

Soha nem látott csökkenést eredményezett az AIDS-fertőzöttek számában.

Ausztráliában már több ezren használják a Truvada nevű antivirális tablettát, soha nem látott csökkenést eredményezett az új HIV-fertőzések számában. A megelőzésre összpontosító módszer a globális AIDS-járványt is segíthet megszüntetni – állítják a Lancet című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Az Index összefoglalója szerint a módszer az AIDS terjedését a HIV-fertőzés előtti időszakra koncentrálva igyekszik visszaszorítani. A meleg és biszexuális alanyokon végzett, nagy mintás vizsgálat alapján rekord alacsony szintre, közel egyharmaddal esett vissza az új betegek száma. „Ezek a számok a legalacsonyabbak, amióta 1985-ben elkezdték figyelni a HIV-et” – mondta Andrew Grulich, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Truvada gyógyszer AIDS

Fotó: Pascal Bachelet / BSIP

Az AIDS-ellenes globális harcban a kilencvenes évekre jellemző évi 3 milliós számhoz képest képest 2017-ben már csak 1,8 millió új HIV-fertőzöttet regisztráltak. Az ENSZ a vállalása szerint 2030-ra felszámolná a járványt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top