Aktuális

„Ellopjátok a jövőnket!” – a katowicei klímacsúcs sztárja lett a 15 éves aktivista lány

A svéd diák nem fukarkodott a szavakkal, úgy leteremtette a világ felelős vezetőit, hogy az emelkedő tengerszint adta a másikat.

Jegyezzük meg jól Greta Thunberg nevét, aki a december 3. és 14. között lezajlott katowicei COP24 klímakonferencia résztvevőjeként alaposan helyre tette az egyes országokat képviselő klímaügyi tárgyalókat.

„Nem elég felnőttek ahhoz, hogy kimondják, mi pontosan a helyzet – mondta Greta Thunberg a múlt hét szombaton véget ért COP24 során. – Még arról a teherről sem hajlandók beszélni, amit ránk, gyerekekre hagynak. Engem azonban nem érdekel a népszerűség. Engem a klímával kapcsolatos igazság és az élő bolygó érdekel.”

Greta Thunbergnek nincsenek politikai céljai, nem szavazókat szeretne, hanem érdemi cselekvést – mindenkitől (Fotó: Getty Images)

A COP24 végére a résztvevő közel 200 ország képviselői megállapodtak egy sor szabályban, amelyek a Párizsi Klímaegyezményt aláíró országokat szorítják majd keretek közé, azzal a céllal, hogy a klímaváltozás során tapasztalható felmelegedés mértékét 1,5 Celsius fokban maximálják (az ipari tevékenységet megelőző időkhöz képest). A CNN hírcsatorna értékelése szerint azonban azt még maguk a tárgyaló felek is tudják, hogy közel sem cselekednek eleget ennek a célnak az elérése érdekében, mint ahogy a klímaváltozás katasztrofális következményeinek enyhítéséért sem tesznek annyit, amennyit kellene. Ez utóbbi kategória magába foglalja a korallzátonyok pusztulását, a tengerszintek emelkedését, az egyre gyakoribb és egyre erősebb szuperviharokat, illetve az egyre több halálos áldozatot követelő hőhullámokat.

Thunberg egy csapat fiatal aktivista élén a konferencia legkarakteresebb hangja volt, felhíva a figyelmet az egyes országok vezetésének morális felelősségére is. A 15 éves svéd diák felszólította a kortársait, hogy – múlt pénteken – sétáljanak ki az iskolai óráikról, hogy így követeljenek figyelmet a felnőttektől, és így késztessék őket arra, hogy a fiatalabb generációk érdekében tegyenek többet a világért. Greta saját maga is kisétált svéd iskolájából, először csak egyedül, de egyre többen csatlakoztak hozzá – világszerte már több ezer diák tiltakozott így a környezetvédelem érdekében.

Ausztrál diákok az óráikról kisétálva tiltakoznak a politikusok klímaügyi tehetetlenkedése miatt (Fotó: Getty Images)

Múlt pénteken lengyel diákok egy csoportja sétált be abba a katowicei konferenciaközpontba, ahol a COP24 megbeszélései zajlottak. Többük olyan transzparenssel érkezett, amelyen az állt: „Még 12 évünk van”, utalva ezzel az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi paneljének (IPCC) állásfoglalására, amely szerint, ha 2030-ig nem sikerül a károsanyag-kibocsátást lefelezni, annak katasztrofális következményei lesznek a bolygóra nézve.

„A felnőttek néha megfeledkeznek a fiatalokról” – ezt már Małgorzata Czachowska mondta, az egyik lengyel diák, aki Thunberg támogatására érkezett a COP24 helyszínére.

Greta Thunberget saját bevallása szerint az amerikai diákok inspirálták, akik a floridai Parkland gimnáziumban történt tömegmészárlást követően az órákról kisétálva demonstráltak a fegyverügyi törvények szigorításáért.

Thunberg arra kérte a diákokat, hogy minden pénteken hagyják ott az iskolai órákat, így követelve a felnőttektől a tényleges cselekvést a klímaváltozás megállítására. A svéd diák a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy ő maga nem közlekedik repülővel, nem fogyaszt húst (a húsmarhák tenyésztése a klímaváltozást elősegítő tényezők egyike), és nem vesz semmilyen új dolgot, kizárólag akkor, ha elengedhetetlenül szükséges.

„Annyiszor megpróbáltuk már, kevés eredménnyel – magyarázta Thunberg a CNN-nek nyilatkozva. – Valami nagy dolognak kell történnie. Az embereknek be kell látniuk, hogy a politikai vezetőink kudarcot vallottak. Ideje a saját kezünkbe venni a dolgokat.”

Thunberg a #climatestrike és a #fridasforfuture hashtageket használja, hogy üzenetét minél több emberhez eljuttassa. A fiatal aktivista teljes beszédét az alábbi videón lehet megtekinteni, érdemes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top