Család

Segíts a gyereknek rátalálni az önbizalmára!

Az önbizalmat fejleszteni és edzeni kell a gyereknél, mint egy izmot. Szülőként a mindennapi kihívásokkal segíthetsz neki ebben.

Az egészséges önbizalom nem azt jelenti, hogy beképzeltnek neveled a gyerekedet, hanem felkészíted az életre, amikor majd egyedül kell gondoskodnia magáról. Az a gyerek, akinek egészséges önbizalma van, sokkal jobban bírja a mindennapos stresszhelyzeteket, és könnyebben oldja meg a konfliktusait, illetve kevésbé hajlamos a depresszióra.

Szülőként az egyik nagy feladatunk az, hogy a gyerek önbizalmát növeljük, segítsünk neki rátalálni a magabiztosságra. Ezt a mindennapok során tudjuk megtenni azzal, ahogy viselkedünk, amilyen példát mutatunk és ahogy a kihívásokat, problémákat kezeljük. A következő tippek segíthetnek, hogy a gyerek önbizalma a helyén legyen.

Fogadd el a nehézségeket!

Azt tanulja meg a gyerek, ahogy a szülei reagálnak a mindennapi problémákra, nehézségekre. Ha azt látja, hogy minden apró akadálytól pánikba esel, és hisztizni kezdesz, akkor ő is így fog reagálni a saját életében előforduló problémákra. Helyette inkább azt kell megmutatni neki a saját példáddal, hogy a gondok és nehézségek jönnek-mennek, és általában hamar akad rájuk megoldás. Ezzel azt tanítod a gyereknek, hogy elfogadja, hogy nem csupa szivárvány és póni az élet, hanem bizony sokszor állít nehéz feladatok elé, neki pedig van elég ereje és bátorsága ahhoz, hogy megoldja a nehézségeket.

önbizalom gyerek gyereknevelés

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Vidd társaságba!

Szervezz vendégséget, hívj meg magatokhoz felnőtteket, gyerekeket egészen pici korától kezdve, hogy megtanulja, hogyan kapcsolódjon másokkal, hogyan barátkozzon és legyen empatikus, miközben a saját érdekeit is képviseli.

Legyél te a pozitív példa számára!

Az önbizalom ragadós. Ha azt látja anyától és apától, hogy a mindennapos helyzeteket önbizalommal oldják meg, akkor jó eséllyel lemásolja ezt a hozzáállást.

Figyelj a negatív gondolataira!

Ha azt veszed észre, hogy gyakran mond magára a gyerek negatív dolgokat, szidja a külsejét, vagy azt gondolja magáról, hogy buta, akkor szánj rá időt, magyarázd el neki sokszor, hogy miért nincs igaza. Emeld ki az erősségeit, tanítsd meg neki, mi a belső szépség és az önszeretet.

Fejezd ki a szereteted!

A gyerekeknek szükségük van a szeretetre. A szüleik szeretetére, feltétel nélkül. Apróságokkal is kifejezheted, mennyire szereted a gyerekedet, például rejts el egy kedves üzenetet a tízórais csomagjában, vagy gyorsan öleld meg, mielőtt elindulna iskolába. A legkisebb gesztusok is számítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top