Család

Hiába robotolnak, a gyerekes nők nem tudnak annyit keresni, mint a férfiak

Az MTA elemzése szerint a magyar nők nehezen tudják összeegyeztetni a munkahelyi és otthoni feladataikat.

A gyerekes nők jóval kevesebbet keresnek, mint a hozzájuk hasonló korú és képzettségű férfiak – írja az Abcúg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2017-es Munkaerőpiaci Tükör című kiadványára hivatkozva.

Fotó: Unsplash

A statisztikák alapján egy átlagos nő 34 éves korában keresi a legtöbbet, bruttó 245 ezer forintot. Egy átlagos férfi ennél jóval többre számíthat: 38 éves korában bruttó 322 ezer forintot vihet haza.

Az MTA adatai szerint a nemek közötti bérolló a gyerekvállalás idején nyílik ki igazán: onnantól kezdve szinte behozhatatlanná válik a nők hátránya. Ugyan az elmúlt években a kormány néhány intézkedéssel próbált javítani a helyzetükön, úgy tűnik, hogy a magyar nők továbbra is nehezen tudják összeegyeztetni munkahelyi és otthoni feladataikat. Pedig ha ez sikerülne, az valószínűleg a gyerekvállaláshoz is kedvet csinálna, ami évek óta a kormány egyik legfontosabb céljának tűnik.

„Ahol kulturális és intézményi okokból kevésbé tudják a nők összehangolni ezt a két területet, ott alacsonyabb a termékenység is” – mondta a kötet bemutatóján Szabó-Morvai Ágnes, az MTA kutatója. Vagyis a legfontosabb kérdés az: hogyan lehetne javítani a nők munkaerőpiaci helyzetén, ami ráadásul nemcsak demográfiai szempontból lenne fontos, hanem a GDP növekedésére és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára is jó hatással lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top