Egészség

Újabb erdőirtás készül Budapesten

Már sivítanak a láncfűrészek a Normafa tövében, a Szilassy úton, ahol egy lakóövezeti besorolású telken kezdtek fakivágásba hétfőn.

Elkezdték kivágni a fákat Budapesten, a XII. kerületi Szilassy úton – írja a Normafa – természetesen nevű blog. „A környéken lakók kis számban képviseltették magukat. A helyiek kihívták a rendőröket, akik széttárták a karjukat, kihívták az önkormányzat embereit is, akik azt ígérték, megvizsgálják, mit tehetnek. Kint volt az egyik kereskedelmi televízió is” – írják a Facebook-odalon.

A blog szerint a telek tulajdonosa ki akarja használni az év végéig tartó időszakot, amikor a szigorúbb szabályok életbe lépnek. Az Index szerint a telek 2004 óta magántulajdonban van, a kerületi önkormányzat adta el, jelenleg az egykori Vegyépszer-vezér, Nagy Elek a birtokosa.

forrás: google

Váczi János hegyvidéki alpolgármester az Indexnek azt mondta, a besorolást a fővárosi önkormányzat hajtotta végre, és a kerületi szabályozásnak alkalmazkodnia kell a magasabb rendű fővárosi jogszabályokhoz.

Váczi szerint ugyanakkor indokolható volt a lépés, mert ez a terület az 1800-as évek óta teleknek számít, jogilag soha nem volt a Normafa erdejének része. A telken tudomása szerint egyelőre csak az aljnövényzet és a bozót kiirtása zajlik, de elismerte, hogy a tulajdonos építkezhet rajta. „Egyelőre semmilyen építésjogi eljárás nem indult el. Ha a tulajdonos építkezni akar, be kell tartania az övezeti szabályokat, amelyek meghatározzák a zöldfelületi minimumot és az építménymagasságot” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top