Gasztro

Eperlekváros túrógombóc, kicsit másképp

A túrógombóc a legtöbb családban igazi nagy kedvenc, és havonta akár többször is felkerülhet az étlapra. Minden családban megvan a tuti recept, és ha már ráéreztünk a tökéletes klasszik túrógombóc elkészítésére, jöhet egy kis csavar is.

A hagyományos túrógombóc elkészítése sokszor nem is annyira bonyolult, mint azt kezdő háziasszonyként gondoltuk. A lényeg, hogy jól eltaláljuk az összetevők arányát és a főzési időt. Az elkészült és pirított zsemlemorzsában meghempergetett gombócokat, aztán kísérhetjük tejföllel vagy savanykás gyümölcslekvárral, esetleg frissen elkészített gyümölcspürével is.

Túrógombóc ezerféleképpen

A hagyományos túrógombócnál jól kell összeállítani a tésztát, hogy a túró, a búzadara és a liszt aránya annyira tökéletes legyen, hogy főzés közben se legyen szétesős baleset. A végeredmény pedig egy krémesen lágy túrógombóc.
A mostani recept, gombóc is, túrós is, de mégsem az itthon ismert verzió, hanem inkább egy osztrák hüttéből „ellopott” desszert: epres-túrós gőzgombóc.

Epres-túrós gőzgombóc

Epres-túrós gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg túró
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • cukor
  • eperlekvár

Elkészítés:

  1. Az élesztőt enyhén cukros, langyos tejben elkeverjük, és felfuttatjuk.
  2. Közben 10 dkg áttört túrót kikeverünk a tojással és az olvasztott vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet.Összegyúrjuk, hogy egy viszonylag ruganyos állagú tésztát kapjunk.
  3. 1 órára meleg helyre tesszük, hogy meg tudjon kelni, majd kis gombócokat formázunk belőle, amiket tovább kelesztünk letakarva nagyjából fél órán át.
  4. Egy edény alján vizet forralunk, belerakjuk a pároló betétet, és egymástól távolabb elhelyezzük a gombócokat. 15 percet gőzöljük fedő alatt.
  5. Cukorral elkevert túróval, eperlekvárral kínáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top